Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da će država umeti da zaštiti srpski narod na Kosovu u slučaju da se ponovo nasilje ali nije želeo da precizira na koji način.

„Mi ćemo zaštititi naš narod. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite“, izjavio je Vučić novinarima nakon posete fabrici Brose u Pančevu.

On je ocenio da je akcija kosovske policije bila kršenje do sada potpisanih sporazuma, jer nemaju pravo da na sever Kosova dolaze u oklopnim vozilima i uz upotrebu dugih cevi bez glasnosti gradonačelnika četiri srpske opštine i predstavnika NATO, ali da je to uradjeno da bi se demonstrirala sila.

„Sve što misle da mogu da urade protiv Srba, neka probaju. Pa će da vide kakva će da bude reakcija Srbije. Svi Srbi su me razumeli šta sam rekao… Saterani smo, kao zemlja, kao pacov u uglu i sada ostaje da se predamo ili da se borimo. Predaja nije opcija, a na nekim drugima je da se zamisle da li će da opravdavaju divljanje Albanaca na severu ili ne. Što se mene tiče, kako god da je teška situacija na nama je da zaštitimo naš narod“, rekao je on.

Vučić je odbacio tvrdnje kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je bilo reči o akciji protiv kriminala i te tvrdnje nazvao „bezumnim lažima“.

On je dodao da Kurti dobro zna da ne govori istinu i šta su bile njegove namere i upitao ga zašto se „protiv ‘mars’ čokoladica bori sa 100 ispucanih metaka“.

„Nije to prvi put, to je neka druga pamet smislila, nije to Kurti. Ali neka oni rade svoj posao a mi ćemo svoj“, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da svi znaju da je Srbija učinila sve da izbegne sukobe i eskalaciju i da se on danima i nedeljama lomio da donese odgovarajuće odluke ali da je sada odluke doneo i „da je potpuno rasterećen“.

Govoreći o tome da li situacija može da se popravi na sednici Saveta bezbednosti UN, Vučić je rekao da pesimista jer će Albanci imati podršku šta god da urade.

„Mi očekujemo podršku Rusije i Kine, kao i nekih manjih zemalja, ali to neće promeniti stvari na terenu“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare