Foto:prrintscreen/Prva TV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije tačno da je februar sledeće godine rok koji je Beogradu i Prištini dat kao poslednji za postizanje konačnog dogovora. On je rekao i da će izbore raspisati u sredu ili četvrtak, a odgovorio je i na najave lidera SSP Dragana Đilasa da će ukoliko opozicija pobedi na izborima vratiti deo penzija koji je građanima oduzet od 2014. godine do danas.

Vučić je u gostovanju na TV Prva govorio o razgovorima u Briselu, slučaju Banjska i daljem toku pregovora s Prištinom.

Govoreći o februaru idue godine, kao poslednjem roku za postizanje dogovora, Vučić je rekao da to nije tačno.

„To su besmislice. Mislim, o tim datumima se govori već godinama. Pedeseti put slušam o nekakvom vremenskom okviru ili kako oni kažu tamo tajmlajnu. To nema nikakvog smislaMnogo je teško Srbima na KiM, protiv sebe imaju ne samo režim Aljbina Kurtija, već i mnoge koji se kriju iza uloge tzv. kosovske policije“, rekao je on.

On je govorio i o tome da su neke naše „kompije“ tražili uvođenje mera protiv Srbije.

„Tražili su da se osudi nasilni akt od strane paramilitarnih grupa koje podržavaju srpske vlasti. To su želele naše komšije da ubace, ali nije prošlo. Svi znaju ko su te komšije. Albanci nisu, oni nisu članovi u Evropskom savetu“, rekao je Vučić, na šta je voditeljka rekla Hrvati, a Vučić ponovio da ne mora da kaže, a da svi znaju o kome se radi.

O izborima

Vučić je ponovio da će izbore raspisati u sredu ili četvrtak.

„Ubijte me, 1. ili 2. novembra. Za nas su predstavnici bivšeg režima predstavnici dela građana, mi njih poštujemo, oni žele povratak na vlast. I Aleksić i Đilas, Aleksić je osnivač G17. Sve smo zahteve ispunili i one nepisane i one pogrešno napisane. Zašto mislim da su ti izbori važni? Za nas i ljude je važno da onaj koji pobedi ima čist mandat do 2027. godine. Neće biti izbora posle do 2027. Svi izbori su posle toga, i predsednički, i parlamentarni, i svi. Mora da postoji jedan čist mandat za period koji mora da nas dovede do tačke da nema povratka u prošlost. Imamo EKSPO, cela zemlja mora da se ujedini oko toga“, rekao je Vučić.

O Đilasovom obećanju za vraćanje penzija

Na pitanje da prokomentariše najavu lidera SSP Dragana Đilasa da će vratiti „otete penzije“ ako pobede na izborima.

Dragan Đilas Foto: Nova

„Žao mi je što nisam poneo onu svoju tablu, pošto kaže Rade Veljanovski ne sme Vučić da dođe u studio da crta grafikone, ja sam mislio da ne smem da dođem sa motkom u RTS, kao što je on jurio Dragana Milanovića, ali sam shvatio da ni grafikone i table ne smem da nosim, iako smatram da je to korisno. Molim vas da izračunamo nešto. Nije teško. Tri su apekta toga.  Zašto smo to preduzimali? Jesam li ja bolesnik, ludak, koji je želeo svoje roditelje da uništi, da im učini nešto loše ili sam želeo da izgubim glasove jer sam mnogo glup ili smo to morali da uradimo da bismo spasili zemlju i da spasimo penzionere, da bismo mogli da imamo penzije i veće penzije. Istovremeno, to ne bismo mogli da uradimo da nismo imali poverenje penzionerima“, rekao je Vučić i nastavio:

„Mi smo tada smanjili onima koji imaju visoke penzije, među njima su i moj otac i majka. Oni su meni rekli nije fer, zašto nisi smanjio i onima koji imaju manje penzije? Ja sam rekao, ali oni su mnogo siromašniji od vas, ne bi mogli da prežive. A on je rekao „ja sam ceo život radio za to, ne možeš meni da smanjuješ više, a njima ništa“. Ja sam mu rekao „džabe je što si ti radio ceo život, neko je to potrošio, neko je uništio sve te fondove, neko ih je razorio, moramo da ih napravimo ponovo. Moj otac je pre smanjenja imao penziju oko 89.000 sad ima penziju 130 ili 140 hiljada, mnogo veću nego tada, jer je radio u mnogim institucijama od Narodne banke, preko Privredne komore…“.

Zatim je poručio Đilasu:

„Kad stvarni lider liste „Srbija protiv nasilja“ Dragan Đilas ovako nešto kaže, ja ću uz svo poštovanje da mu odgovorim. Ajde molim te, ili molim vas pošto nisam s njima na ti. Molim vas vratite onih 35 miliona evra koji ste oteli roditeljima, koji su slali decu u vrtiće, kad ste im naplaćivali 9.500 dinara, 5.000 više nego što ste smeli. Mi i dan danas isplaćujemo sudske presude, 35 miliona evra. A to je za vas sitnica.  Uplatite sa svog računa tih 35 milion akao jedan dobar gest. Sa svojih privatih računa, koje ste stekli dok ste bili na vlasti. I to što govorite da ćete isplatiti 100.000 dinara, to je svega 150 miliona evra. Znate li koliko košta povećanje penzija od 10 odsto. Višestruko više. A to nije jednokratno“, zaključio je Vučić.

BONUS VIDEO:  Vučić – Jasno smo rekli da Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar