Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Osnivanje Srpskog bloka, državotvornog pokreta koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio u septembru prošle godine, odloženo je na neodređeno vreme. Kao i njegova ostavka na presto predsednika Srpske napredne stranke, saznaje Nova.rs. Ovog puta je razlog sklapanje sporazuma s Prištinom, te još jedna moguća politička kriza u Srbiji.

Istog trenutka kad je informacija o osnivanju Srpskog bloka puštena u javnost, javila se i sumnja u to da je reč o još jednoj obmani. Kako vreme prolazi, sve su prilike da su ove sumnje bile osnovane.

Kako saznaje Nova.rs osnivanje Srpskog bloka ponovo je odloženo.

Kao i Vučićeva ostavka na mesto predsednika SNS, što je prema njegovim rečima trebalo da se desi odmah po formiranju nove Vlade Srbije.

Vlada je formirana u oktobru, to se nije desilo, pa je Vučić još jednom prekršio sopstvenu najavu povlačenja. A to je činio najmanje 10 puta do sad…

Razlog za novo odlaganje, kako Srpskog bloka, tako i ostavke je, kako saznajemo, potpisivanje Evropskog predloga sporazuma Beograda i Prištine, za šta je procenjeno da može izazvati novu političku krizu u Srbiji.

Sve je odloženo do nekih novih izbora, što će po svemu sudeći biti proleće sledeće godine. Tada bismo pored lokalnih mogli da imamo i nove beogradske i parlamentarne izbore.

Pokret za opstanak i napredak Srbije

Prve informacije o tome da Aleksandar Vučić planira osnivanje nove političke organizacije najavio je poslanik SNS Vladimir Đukanović. Javnost je o tome nedeljama spekulisala, da li je tačno, šta je cilj, da li će SNS biti ugašen, hoće li Vučić zapravo osnovati novu stranku…

Tek nekoliko nedelja kasnije, kad je procenio da se oko ove priče podiglo dovoljno prašine, Vučić je objasnio o čemu se radi.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

“U narednih šestih meseci planiran je ozbiljan rad na pokretanju velikog i državotvornog pokreta za opstanak i napredak Srbije. Da se suprotstavimo teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale društvo… i verujem da ćemo imati veliku podršku naroda za normalnu i pristojnu Srbiju“, rekao je Vučić u septembru 2022. i dodao da će takva Srbija brinuti o sebi i svojim nacionalnim i ekonomskim interesima, umesto o drugima.

Vladimir Đukanović Đukanović je pisao i o uslovima za članstvo.

Vladimir Đukanović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“SNS može da bude deo Srpskog bloka samo ako iz svojih redova očisti sve one koji se stavljaju na stranu jedne od strana u globalnom sukobu i za koje očigledno važi da rade za neke druge države, a ne za Srbiju”, pisao je Đukanović na Tviteru.

On je naveo i da su na jednom od sastanaka postavili temelje tog Srpskog bloka, te da će se oni distancirati od ekstrema i sa leve i sa desne strane.

Kad je reč o ideološkoj orjentaciji, iz onog što smo mogli čuti novi Vučićev pokret biće na poziciji centra i zalagaće se za ulazak Srbije u EU, ali ne „po svaku cenu“.

Zatim je formiranje ovog pokreta, zajedno sa odlaskom Vučića sa čela SNS, pomereno za maj 2023, a sada se na neodređeno vreme.

Vučićeva ostavka i kraj SNS

Kad je o Vučićevom odlasku sa čela SNS reč, predsednik Srbije je do sada to najavljivao nebrojeno puta. Nakon poslednjih izbora Vučić je rekao da će se povući nakon formiranja Vlade, a u periodu pre i nakon sednice parlamenta na kojoj je govorio o Evropskom palanu za Kosovo, takve informacije su stigle čak tri puta.

Prvo dramatično upozorenje stiglo je direktno u „Hit tvit“ 22. januara i to nakon sastanka u sedištu Srpske napredne stranke.

U program televizije Pink direktno se uključio predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić i smrtno ozbiljnim glasom rekao:

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Ukoliko predsednik Vučić ostane pri svome da podnosi ostavku, mislim da je to i kraj SNS i kraj karijere koju je imala SNS na političkoj sceni Srbije. Mislim da nakon toga sledi nešto što je najgori i najcrnji scenario za Srbiju koji ne smem ni da zamislim“, rekao je Glišić.

Ostavku je Vučić spominjao i dan kasnije, na konferenciji za medije.

„Ja živim za državu, vojnik sam države i ono što bude državni interes u određenom trenutku ja ću to da uradim“, rekao je predsednik Vučić odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku.

Poslednji put Vučić je svoju ostavku spominjao na još jednoj burnoj sednici SNS, na kojoj je na čitavih 24 sata „raskrstio“ sa Ivicom Dačićem i socijalistima.

Sastanak je održan 6. februara, baš nekako uoči susreta sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a ubrzo su se u medijima bliskim režimu pojavile informacije da idemo na nove izbore.

Jer su socijalisti „zakazali“.

U podršci Vučiću. Pogotovu na sednici na kojoj je predsednik govorio o Evropskom planu za Kosovo.

BONUS VIDEO: Vučić i ostavka – Trik ili realna opcija?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare