Predsednik Srbie Aleksandar Vučić rekao je da neće biti iskopavanja litijuma još najmanje četiri godine i pozvao građane da se razgovara na stručan način.

Odgovarajući na pitanja novinara oko toga da je pozvao aktiviste „Ne damo Jadar“ na poligraf, Vučić je odgovorio da su se „neki ljudi odazvali pozivu, a neki nisu“, gde je dodao da se nisu odazvali oni koji su prodali zemlju Rio Tintu.

Aleksandar Vučić na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Vatreni udar 2024“ Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

„Neki jesu koji nisu prodali, a neki nisu koji su prodali zemlju. Samo da to ustanovimo. Želeo sam da dokažem, sećate se kada je sestra gospođe Udovički obmanjivala javnost uz pomoć stranaca i Bojana Pajtića kako sam uzeo pare za ne znam šta, nešto je bilo oko energetike… Tri godine sam slušao najgnusnije laži oko Jovanjice, optuživali ste mi da smo učestvovali u nekakvoj aferi Jovanjica. Posle tri godine, kada je vaša koleginica rekla da je laž i da nema nijednog Vučića, prekinuli ste. Nikakve veze nisam imao, niti sam znao gde je to. Ja sam predsednik republike, ponosan na tu činjenicu, nikada nisam uzeo pare ni od koga da lobiram za strane firme, niti od bilo koga. Hoćete da kaže da želim da uništim životnu sredinu, neće moći da rade ništa ako se ne dokaže da to uticati štetno po životnu sredinu. Neće biti iskopavanja još najmanje četiri godine, hajde da razgovaramo na malo stručan način“, rekao je Vučić na Pasuljanskim livadama.

Podsetimo, Udruženje „Ne damo Jadar“ danas je na svom Tviter nalogu objavila da porodica Petković, „Marijana i Nebojša prihvataju izazov za poligraf sa Aleksandrom Vučićem“.

Oni su postavili i uslov, da se poligrafsko ispitivanje prenosi uživo na RTS-u u prisustvu nezavisnih novinara i sa nezavisnim poligrafistima.

Aleksandar Vučić je novinarima posle sednice proširenog kolegijuma Generalštaba Vojske Srbije u Beogradu izjavio da „neće pustiti ‘nekim službama’ da drugi put daju ‘šuster – mat’ po pitanju iskopavanja litijuma u Srbiji, kao što su, kako je rekao, to uradili prošli put, i pozvao je lidere protesta ‘Ne damo Jadar’ da idu zajedno na poligraf, da se vidi ko je plaćen“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare