Foto: Printscreen/TvHappy

Iz Izveštaja Evropskog parlamenta najviše me je pogodila kritika zdravstvenog sistema, zato što je nefer, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čitajući delove izveštaja, Vučić je rekao da stavke o nedostatku kadrova i medicinske opreme u zdravstvu nisu tačne i da ga kritika na sistem vakcinacija ili podataka o borbi protiv korone, „boli“.

„Čini mi se kao da su u izveštaju promašili i zemlji i vreme“, rekao je Vučić  gostujući na TV Happy.

U magacinu stoji 570 respiratora, imamo 7.000 paletnih mesta sa robom, gradimo i treću kovid bolnicu,  naveo je Vučić, dodajući da je Srbija po ostalim parametrima među boljima u Evropi, navodeći da naša zemlja testira visok procenat ljudi.

„Imamo najnižu stopu smrtnosti u regionu i među boljima smo u Evropi jer se trudimo da spasimo živote, mere su nam među najblažima, a vakcinaciju sprovodimo bolje od svih zahvaljujući vladi i rukovodstvu Srbije, celom svetu je to očigledno“, rekao je Vučić.

Napominjujući da se zato neće osvrtati na kritike, Vučić je rekao da ga to „nije pogodilo zato što će da izgubi vlast, jer će to svakako da se desi, pitanje je dana, godine“.

Vučić je rekao da ako neko pravi objektivan izveštaj i kaže da Srbija nema medicinsku opremu, on nema šta da odgovori i dodao da ga brinu notorne neistine.

On je rekao da je Srbija 2012. bila poslednja po zdravstvenom sistemu u Evropi, a da je danas 18. i da se naćazi ispred 14 evropskih zemalja.

Država će ukinuti mere čim bude mogla

Vučić  je rekao da će država čim bude mogla ukinuti epidemiološke mere.

Upitan ko traži ukidanje mera, Vučić je rekao da to traže svi i da je to sada popularno, ali i istakao da su mere opravdane i da su njih tražili stručnjaci.

Među onima koji traže ukidanje mera su, kako kaže, i mnogi iz njegove stranke, među kojima ima ministara, a to sluša i iz porodičnog okruženja.

„Svi smo siti korone, svima je korona dojadila, dojadila je i Bogu i narodu, svako od nas bi da živi normalno“, rekao je on i dodao da za to ima razumevanje.

Ali, građani moraju da razumeju da država mora da donosi odluke i da nije isto kada imamo 10 i 40 mrtvih od korone, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, stručnjaci nisu zlonamerni već žele da pomognu svojim kolegama.

„Moramo da radimo da nam ekonomija funkcioniše, ali moramo i da zaštitimo živote“, kazao je predsednik Srbije.

Plate u Srbiji rastu

Vučić je rekao da i plate rastu i da će Srbija po stopi bruto društvenog proizvoda u apsolutnom iznosu do kraja godine ili do polovine 2022. stići Hrvatsku.

„U decembru je Srbija prvi put pretekla i Crnu Goru, kada smo imali 562 evra, a Crna Gora 525 evra, BiH 504 evra ali će relano imati oko 470 evra, dok će Srbija imati realnih 545 u martu. . . „, naveo je Vučić.

„Rekli su mi da moramo da budemo skromniji, ponizniji i da niko ne želi da gleda snažniju Srbiju. To su mi u lice rekli važni predstavnici velikih sila“, rekao je Vučić, napominjujući da neće da otkriva izvor jer mu je to rečeno na zatvorenim ručkovima i večerama.