Aleksandar Vučić Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da će imati još jedan razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Jelisejsoj palati u večernjim satima i da će ga pozvati da poseti Srbiju.

„Ja ga očekujem. Može da se dogodi da već pre kraja godine vidimo Makrona u Beogradu, u Srbiji. Nadam se tome“, rekao je on.

Vučić je na pitanje novinara u Parizu, gde učestvuje na Pariskom mirovnom forumu, rekao da mu „ne pada na pamet“ da prizna nezavisnost Kosova i da neće razgovarati sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurijem.

„Nikada neću priznati nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić i dodao da u međunarodnoj zajednici postoji licemerni pristup prema tome čiji teritorijalni integritet treba da se poštuje, a čiji ne.

Kazao je da nije bilo inicijativa da se na tom skupu sastane sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i dodao da ne veruje u ozbiljniji napredak u dijalogu sa Prištinom, posebno u vezi formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), dok je Kurti na vlasti.

Pročitajte još

„Mislim da je sada svima jasno na Zapadu da Kurti ne želi napredak u dijalogu, sve ostalo su bili balkanski trikovi koji mogu da upale jednom ili dvaput, ali dugoročno ne. Ne verujem u neki ozbiljniji napredak, posebno kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština, dok je na vlasti u Prištini Aljbin Kurti“, rekao je Vučić.

On je dodao da je imao važan i neočekivano dug sastanak sa belgijskim premijerom Aleksandrom de Kroom.

„Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji dugo, o svemu što se tamo događa i tome šta je pred nama“, rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija sa Belgijom ima blizu milijarde evra trgovinske razmene ocenjujući da je to istorijski maksimum.

„Verujem da u godinama koje su pred nama to može da bude na još višem nivou. Belgija je iz mnogo razloga važna za Srbiju i razgovarali smo o svim regionalnim pitanjima i o mnogim drugim važnim stvarima“, dodao je Vučić.

Srpski predsednik je dodao da fokus foruma polako klizi ka izraelsko-palestinskom sukobu i da je panel o Gazi bio najposećeniji.

BONUS VIDEO Vučić u Parizu