Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da je razgovarao s ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom o nameri Beograda da nastavi da održava skladne odnose sa Moskvom.

PROČITAJTE JOŠ...

Konstruktivan sastanak sa ambasadorom Bocan-Harčenkom sa kojim sam razgovarao o svim aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima. Diskutovali smo, takođe, o širokom spektru bilateralnih tema, naveo je Vučić na nalogu buducnostsrbijeav

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je niz sastanaka nedavno u Atini tokom samita EU-Zapadni Balkan, koji je najavljivan kao “nova tura napada na našu zemlju”. Iako je unapred pripremio teren za priču o „neviđenim pritiscima“, toga na sastanku nije bilo, već je, prema rečima izvore Nove, od Vučića traženo samo da dokaže privrženost Srbije evropskom putu.

Tokom boravka u glavnom gradu Grčke, Vučić se sastao sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, a zajedno sa ostalim učesnicima samita je potpisao iz Deklaraciju.

Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Parafiranjem zajedničke Deklaracije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je da moraju da se procesuiraju svi odgovorni za ratne zločine u Ukrajini, što je put koji neminovno vodi do predsednika Rusije Vladimira Putina. To znači da će Srbija biti deo koalicije država koje pristaju da se privedu pravdi krivci za rat u Ukrajini. Osim toga, Vučić je prihvatio tačku u kojoj se jača EU, te gde Zapadni Balkan pripada ovoj organizaciji. Vučić je stavio potpis i na zaključak da je Ukrajina celovita i suverena.

Iako je jasno da je potpisao dokument kojim daje politički amin za hapšenje predsednika Ruske Federacije, predsednik je pokušao da ponudi drugu verziju istine, tvrdeći kako to „nigde ne piše“ i nazivajući novinare „Nove“ lažovima.

„Pogledajte o kakvim mi lažovima govorimo. Kažu – Vučić podržao hapšenje Putina. Dajte mi moje papire, da vam ja sad pročitam šta tačno piše i da vidite sa kakvim lažovima imamo posla. Dakle, to je bio razgovor hoće li neko poimence da se pominje ili ne, čak nije bilo ni u verzijima, ali su bile neke teže verzije u kojima bi bilo jasnije o čemu se radi i na koga se odnosi, ali je i to promenjeno, na šta ću vam sada ukazati. Pročitaću vam sada, da čujete kakvi su to lažovi – saglasili smo se da ratni zločini i druga zlodela, ne smeju proći nekažnjeno. Poput napada na civile i uništavanje infrastrukture. A svi koji su odgovorni moraju za to da odgovaraju. Tačka, kraj… Pa, koga vi zavitlavate lažovčine jedne. Je l’ vas sramota da tako lažete? Gde piše Putin, gde piše Rusija? Gde piše bilo šta? Je l’ ima neko ko ne bi ovo potpisao? Je l’ ima neko normalan ko ne bi ovo potpisao? Gde piše Putin? Pa, nigde, nego lažemo i nastavljamo da lažemo i baš nas briga“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je pomenuo da postoji međuverzija koja, kako kaže, nije usvojena.

„Znate, to mi govore ljudi koji danima i nedeljama vode hajku protiv mene govoreći da moramo da uvedemo sankcije Rusiji. Govoreći viđaj se sa Zelenski, nemoj da šuruješ sa Putinom. A onda kad im se učini da bi negde mogli da nešto kažu protiv mene, ma šta da je to, onda kažu da sam protiv Putina. Ima li tu principa, nekih ideja, neke ideologije. Ili je jedini princip da moramo da budemo protiv Vučića, ne zbog Vučića, nego da moramo da budemo protiv Srbije. I da napakostimo Srbiji na neki način“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare