Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/Rick Bajornas / UN PHOTO

Predsedik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras na sednici Ujedinjenih nacija da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, kao i Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, da brani i međunarodno pravo i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti.

Vučić je rekao da je Srbija krajem 20. veka bila svedok i žrtva jednostranih poteza, naglasivši da je bombardovana bez dozvole SB UN, a da je posle toga Priština jednostrano proglasila nezavisnost Kosova, ali da je Srbija sada posvećena nalaženju kompromisnog rešenja za kosovski problem.

On je, obraćajući se video-vezom, rekao kako Beograd želi da se problem reši u najboljem interesu Srba i Albanaca i da se nada da će se rešenje postići posle dugog dijaloga, ali da Srbija neće pristati na poniženja i da rešenje koje nije kompromisno – „za nas nije rešenje“.

Vučić je ukazao da je nedavno obnovljen dijalog Beograda i Prištine i potpisan sporazum u Vašingtonu, ocenivši da su Sjedinjene Države posvećene postizanju dogovora između dve strane.

„Uprkos svemu, mislimo da je dogovor Srba i Albanaca ključ za regionalnu stabilnost. Srbija je posvećena nalaženju kompromisnog rešenja i građenju zajedničke budućnosti mira i saradnje“, poručio je Vučić u video obraćanju Ujedninjenim nacijama.

Naglasio je da će Srbija ostati pouzdan partner UN i biti posvećena ciljevima UN, kao i da će nastaviti borbu proti terorizma, ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i ekološkog sporazuma iz Pariza.

Vučić je istakao i da Srbija nastavlja tradiciju Jugoslavije u UN i da njeni vojnici učestvuju u mirovnim misijama u svetu.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ UN PHOTO/ RICK BAJORNAS

Istakao je da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali da Srbija želi da sarađuje sa drugima, sa SAD, ali da ne krije i svoju saradnju sa Rusijom i Kinom.

Govoreći o „malom šengenu“, Vučić je rekao kako veruje da bez Zapadnog Balkana, EU neće biti celovito tržište.

„Politika proširenja je u interesu, ne samo građana Zapadnog Balkana, već i EU“, ocnio je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost i da veruje da je to poruka mira.

„Srbija prezire nasilje, želi mir i prosperitet, za sebe, region i ceo svet. Srbija želi mir za region“, poručio je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare