Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Taman kad se probude nade da bi razgovori unutar opozicije mogli konačno da pomere stvari sa mrtve tačke i da konačno dođe do ujedinjenja opozicionih predstavnika u Srbiji, odnekud iskoči jedan političari koji započne svađu i svi dogovori i razgovori krenu nizbrdo. Ovoga puta je sukob na relaciji Nova stranka - Udružena opozicija Srbije doprineo da u narednoj rundi razgovora predstavnici UOS-a ne dođu na najavljeni sastanak.

Ovoga puta problemi unutar opozicije nastali su zbog aktivnosti na društvenim mrežama lidera Nove stranke Zorana Živkovića, koje su zasmetale Janku Veselinoviću, predstavniku Udružene opozicije Srbije.

Naime, Veselinović je izjavio za dnevni list “Danas” da je predstojeći sastanak zakazan bez dnevnog reda, te da je sve je urađeno suprotno prethodnom dogovoru, kao i da je lider Nove Zoran Živković svojim delovanjem na društvenim mrežama prekršio dogovor o nenapadanju između predstavnika opozicije.

Pročitajte još...

Prema rečima Veselinovića, Živković nije samo napao političare, već i sve građane kroz stav da je sada reč „lud“ zamena za bojkot.

Upravo je tema bojkota bio kamen spoticanja u odnosima unutar srpske opozicije u prethodnom periodu. Poslovično podeljena opozicija razlog za sukob je pronašla u jednom, reklo bi se, prostom pitanju – da li treba učestvovati na parlamentarnim izborima?

Nakon izbora, ušli smo u period rasprave ko je bio u pravu – oni koji su izašli na izbore ili oni koji su tog dana ostali pri odluci da ne učestvuju u izbornoj trci. I dok bojkotaši istacali izborni krah svojih kolega iz opozicije kao argument da su bili u pravu, oni koji su bili učesnici kampanje navodili su da je njihovom lošem izbornom rezultatu kumovala antikampanja bojkotaša.

Ova tema je sad ponovo ogolila sve razlike unutar opozicionog korpusa, a to je rezultiralo odlukom predstavnika Udružene opozicije da ne učestvuju u najavljenim razgovorima o zajedničkom delovanju opozicionih stranaka.

Komentarišući obnavljanje sukoba između predstavnika opozicije, profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević ističe da je najveći problem to što se predstavnici partija javno sukobljavaju, umesto da interno rešavaju međusobne probleme.

Foto:Medija centar Beograd

“Oni ne mogu da se uzdrže od toga da jedne druge provociraju. Njihovi odnosi su opterećeni istorijom sukoba. Sve dok opozicija funkcioniše na ovakav način, teško je očekivati da će napraviti ozbiljnije rezultate”, smatra on.

Pavićević navodi da je neophodno da predstavnici opozicionih stranaka usaglase svoje stvavove i da ispoštuju prethodne dogovore, ako žele da budu ih glasači shvate ozbiljno.

“Ukoliko to nisu u stanju da urade, biće teško da se dogovore oko nekih važnijih stvari”, ističe naš sagovornik.

S druge strane docent na FPN Dušan Spasojević, ističe da opozicija konstantno “puca sebi u noge”, napominjući da se svađe između njenih predstavnika vode zbog nevažnih stvari – ko zove na sastanke i kakva će biti agenda razgovora.

Pročitajte još...

“Zapravo oni se sukobljavaju oko toga ko je vođa i gde su granice opozicije. Reč je borbi koja je nastala zbog teme bojkota izbora i odatle dolaze svađe. Nažalost, oko toga će trajati rasprave još neko vreme”, smatra on.

Spasojević napominje da je teško očekivati da se opozicija usaglasi bez nekog “spoljnog aktera” koji će ih naterati da sednu za sto i da se zaista dogovore o zajedničkom delovanju.

“Potreban je novi Branko Ilić, nekadašnji lider Otpora, koji će im poručiti ko izda, pi… i naterati ih da se dogovore. Trenutno nemamo nekog aktera u civilnom društvu koji ima takvu vrstu legitimiteta, niti postoji zainteresovanost međunarodnih aktera za pitanja opozicije”, zaključuje Spasojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare