Aleksandar Vučić, Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nova vlada nije formirana tri meseca nakon izbora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u tri navrata pomerao rok za objavljivanje novog saziva ministara, a premijerka Ana Brnabić smatra da nema potrebe za žurbom, te da se s obzirom na pritiske na našu državu sa svih strana treba dobro promisliti o imenima ljudi koji će voditi najvažnije resore u državi. Stiče se utisak da konačna odluka o tim imenima upravo i zavisi od tih pritisaka sa strane, a sagovornici Nova. rs ocenjuju da je njih oduvek bilo i da će ih biti i ubuduće, što se moglo i videti na konačnom spisku imena ministara do sada.

Objašnjavajući zašto u Srbiji još nije formirana vlada, premijerka Srbije Ana Brnabić je rekla da „predsednik Aleksandar Vučić mora ozbiljno da razmisli da li će menjati resore, da li će ići u tom smislu novi Zakon o ministarstvima, ko će vodiiti te resore, kakav će sve to singal svim našim partnerima“. 

Ustaljen sistem opravdavanja pritiscima 

Ona je navela i da će prema Srbiji biti pritisaka, za koje veruje da će biti sve jači, te da će naša situacija biti sve kompleksija i teža. 

„U našem je interesu da što više blisko sarađu Evropska unija (EU) i Amerika i da ne postoje trgovinski ratovi između EU i Kine, Rusije, da situacija bude što mirnija i stabilnija jer to nama olakšava ekonomski razvoj“, rekla je Brnabić, a zatim dodala:

„Glupost je što se meri svaki dan kada će vlada biti formirana, jer i sad radi tehnička vlada. Možete da brzate u formiranju vlade a možete ovako kao što mi radimo, u interesu naroda“.

To, dakle, znači da sistem vaganja interesa i dalje imamo na snazi. Ovog puta, kao i svakog prethodnog, pred formiranje vlade predsednik Srbije ima čitav niz sastanaka sa inostranim zvaničnicima. Sada su se zaređali Vašington, Brisel, razgovori sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, današnji odlazak Vučića u Tursku, a ne treba zanemariti ni dolazak Ričarda Grenela u Beograd neposredno pred otkucavanje krajnjeg roka.

Pritisak zapada se vidi u izboru ministara

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da nemamo vladu, zato što nemamo ni skupštinu i to zato što Vučić ne želi da imamo vladu, jer ovako ima svu kontrolu u svojim rukama.

Cvijetin Milivojević Foto: NOVA S

„Problem je to što mi nemamo ni tehničku vladu, koju Brnabić spominje, jer su sami izbori bili nelegalni i nelegitimni. Tako se i ona lažno predstavlja kao premijerka, a i mi koji sad o njoj pričamo kao o premijerki činimo krivično delo, jer je to lažno predstavljanje“, kaže Milivojević.

Kad je reč o pritiscima koje Brnabić spominje, Milivojević kaže da nesumnjivo taj pritisak postoji i po pitanju izbora budućih ministara.

„Naravno da postoji uticaj drugih država na sastav vlade u Srbiji. Sve vlade do sada formirali su Brisel, Berlin, Vašington i Moskva i to smo mogli i da vidimo u sastavima vlade. Svaki put pred izbore Vučić ima sastanke sa stranim zvaničnicima, svaki put kaže i da neće trpeti ničije instrukcije u vezi izbora ministara i onda n akraju imamo u vladi upravo te ljude, oko čijih se imena spekulisalo, favoriti određenih centara moći“, objašnjava Milivojević.

Od Srbije se očekuje promena spoljne politike 

Kada je reč o tome da li zaista postoji manir velikih sila da utiču na izbor ministara, Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže za Nova.rs da se u proteklih dve decenije pokazalo da je bilo takvih uticaja, u većoj ili manjoj meri.

Foto: Filip Krainčanić/Tanjug

“ Apsolutno je evidentan značajniji pokušaj da se Srbija veže za EU i SAD u poslednjih mesec dana i da se od Srbije očekuje modifikovanje spoljnopolitičkog kursa, koje nemamo u potpunosti, već jedno blago okretanje ka zapadu. Svaka od tih država ima očekivanja od Srbije u smislu sopstvenog pozicioniranja, ali ja zaista ne znam da li to sada postoji, kad je reč o sastavu vlade. U svakom slučaju unutrašnji procesi moraju da idu bez obzira na spoljnopolitičke aktivnosti „, zaključuje Đukanović.

 

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare