Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas govorio o mogućnosti da Srbija uvede sankcije Rusiji. On je rekao da je video saopštenje Kremlja, ističući da njemu niko ne može da kaže da radi za Ruse ili Amerikance. O sankcijama kaže da su tema koja je veoma teška za Srbiju.

Sve događaje sa današnje sednice Skupštine pratite uživo na blogu Nova.rs.

„Mi nismo mogli da podržimo upad u Ukrajinu… Mislim da su, ne mogu da govorim u oružanom smislu, u političkom smislu veliku grešku napravili (Zapad) što su krenuli sa tenkovima, jer su ujedinili Ruse snažnije nego ikada. Danas im je gotovo cela nacija ujedinjena posle objave priče o tenkovima. Ja vam to govorim kao činjenično stanje, a ne da li nešto volim ili ne volim, jer kao što znate, ja se bavim istraživanjima u celom svetu“, naveo je Vučić.

Govoreći o posledicama, Vučić je rekao da se plaši da će rat biti mnogo dugotrajniji, a da će u tom sukobu pozicija Srbije biti još teža.

Pročitajte još...

„Video sam da je gospodin Peskov reagovao na moju jučerašnju izjavu. Ne moram da pitam zašto je kandidat, kog ste podržavali (obraća se Borku Stefanoviću prm.aut) na predsedničkim izborima, govorio da on ne bi uveo sankcije, a ja sam ćutao, bio sam fer, nisam se izjašnjavao i lagao narod. Te sam ja bio izdajnik i mnogi drugi su se dočepali glasova koji bi bili moji samo da sam bio neozbiljan i da sam hteo da se dodvoravam narodu. Oni su rekli da ću ja posle 3. aprila da uvedem sankcije Rusije. Sutra će proći 3. februar, a taj zlikovac Vučić još to nije uradio. A gle čuda, oni su 4. aprila već izašli i rekli da bi trebalo uvesti sankcije. To je govorio kandidat kog ste su podržali…

On kaže da nema apsolutno nikakvih iluzija da će pritisci biti sve veći. Tokom obraćanja poslaniku Borku Stefanoviću, Vučić je rekao da je u pravu kad kaže da Srbija plaća cenu zbog svog odnosa prema Rusiji.

„E, sad dolazimo do suštinske rasprave – u pravu ste kad kažete da plaćamo cenu u međunarodnim odnosima zbog činjenice da nismo uveli sankcije. Nikakav problem nemam da to kažem. I to znam bolje nego vi i svi ovde, a čak nisam spreman da govorim kolika je to cena“, rekao je Vučić.

Podsetimo, ranije danas stiglo je saopštenje Moskve o izjavi Vučića da će Srbija možda morati da uvede sankcije.

Kako se navodi, Kremlj razume neviđeni pritisak sa Zapada pod kojim se rukovodstvo Srbije nalazi i ceni stav predsednika Aleksandra Vučića. Istovremeno, Moskva računa na dalji uzlazni razvoj odnosa između dve države, rekao je danas pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov komentarišući Vučićevu izjavu da će Srbija možda morati da uvede sankcije Rusiji.

BONUS VIDEO „Lepomire, sedite molim vas“: Vučić branio glumca koji mu se šlihtao ap napao Srđana Milivojevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar