Gotovo da nema većeg gradilišta na širem prostoru Beograda koje predsednik Aleksandar Vučić nije posetio u prethodnih nekoliko dana. Za tri dana, tri posete i na svakom identična poruka - polako sa kopanjem litijuma, nećemo još ništa raditi. U toj poruci gotovo izvesno i "leži zec", odnosno razlog zašto nam se predsednik ovako često obraća sa malih ekrana i pokušava da "ugasi požar" koji se sve više širi po zemlji.

Zlurado bi bilo reći da je predsednik sada prvi put odlučio da se u zanosu obraća tri puta u tri dana. Naprotiv, često smo u prošlosti imali situacije da se predsednik obraća sa gradilišta, stadiona ili iz Predsedništva, ali sada je zaređao toliko da je to čak i političkim analfabetama privuklo pažnju.

Prvo obraćanje imali smo iz vile „Mir“ gde je pozvao opoziciju da pristane na referendum koji praktično nosi poruku “ja ili bez mene”, da bi nakon toga usledila tura po gradilištima.

Aleksandar Vučić, Nacionalni stadion, radovi, obilazak
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Najmoćniji naprednjak u ponedeljak je bio u Tiršovoj gde je pratio radove koji je trebalo da budu okončani još pre dve godine, u utorak na gradilištu budućeg Nacionalnog stadiona, a u sredu ga je put naneo do železničke stanice “Vrbas Nova”.

PROČITAJTE JOŠ:

Na takvim događajima predsednik govori o dugovima košarkaškog kluba Partizan, lečenju SMS porukama, opoziciji, tome da li ga neko mrzi ili drugim, slobodnim temama.

„Ja razumem zašto mene toliko mrze i zašto traže moju glavu. Pa, neće niko da se suprotstavi. Ja slušam ove stručnjake koji ništa na svetu ne vole nego pare. Svaki drugi dan su u Vladi Srbije i zovu mene i traže pare… Onda izađu na televiziju i kažu da je strašan taj strani kapital, Rotšildi… Kakvi, bre, Rotšildi, šta pričaš gluposti? A oni uzimaju pare od Rokfelera, Rotšilda i svih ostalih… Ali tako im je lepo i tako valjda lepo zvuči… To što oni vole pare za svoje džepove, to im je super, pa pomišljaju da su svi drugi ljudi kao i oni…”, objašnjavao je ljutito Vučić u ponedeljak.

Aleksandar Vučić obišao je večeras radove na izgradnji dečije bolnice Tiršova 2 Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

Predsednik tako krstari po zemlji, od gradilišta do gradilišta, nagoveštava bolju perspektivu, infrastrukturu, životni standard i nove kamene temeljce, napada oponente, ali nešto drugo je zajednički sadržalac svih tih govora. Naravno, u pitanju je litijum čije iskopavanje vlast najavljuje, a aktivisti, opozicija i drugi građani pokušavaju da spreče.

Između ping ponga vlasti i opozicije, Vučić poručuje da kopanja neće biti sigurno još dve godine, da u tom periodu neće biti nikakvih promena na terenu, ali građani očigledno ne veruju u ovakvu budućnost koju najavljuje predsednika, a očigledno ne veruju ni u sadašnjost.

Nogu pred noge šeta se od severa do juga zemlje, a u pojedinim mestima i po trećina stanovnika izlazi i mirno protestuje. Kulminacija protesta i nezadovoljstva, barem u letnjem periodu očekuje se da će biti 10. avgusta na Terazijama u Beogradu, kada je najavljen veliki skup protiv eksploatacije litijuma.

Protest u Kosovskoj Mitrovici Foto:TANJUG/ STR

Svakog dana raste broj gradova koji šeta, uključuju se različite struktura društva, dok je struka sve glasnija u oceni da litijum ne sme da se kopa.

Za to vreme, vlast je rastrzana između obećanja datom EU i parafiranja Memoranduma, ali i objašnenja svojim biračima da otvaranje rudnika neće ugroziti životnu sredinu, vodu i vazduh. Zbog toga se i Vučić neretko obraća, što tvrde i analitičari.

Olaf Šolc i Aleksandar Vučić
Foto:MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia

Politikolog Aleksandar Ivković poručuje da je sasvim jasno da su obraćanja poslednjih dana reakcija na litijum i proteste protiv rudarenja, pre svega obraćanja iz vile „Mir“ gde je ponudio čak i mogućnost održavanja referenduma o njemu.

“Ostali nastupi se mogu posmatrati kao pokušaju da se nametnu druge teme koje bi učvrstile podršku pristalica vlasti, ukoliko se kolebaju. Činjenica je da vlast i dalje nema jedinstvenu strategiju vezanu za komunikaciju oko litijuma, već isprobava razne pristupe u poslednjih nekoliko nedelja, verovatno testirajući koji će se najviše primiti”, naglašava Ivković u izjavi za Novu.

Aleksandar Vučić, Nacionalni stadion, radovi, obilazak
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Kako objašnjava, ono što Vučić sada radi izgleda kao odluka da se fokus na temu smanji dok ne prođe talas protesta i dok se eventualno ne utvrdi koji komunikacioni pristup treba koristiti dalje.

I politički analitičar Boban Stojanović tvrdi da je verovatno Vučić pojačao svoja obraćanja zbog priče oko litijuma, čime, prema rečima našeg sagovornika, želi da nastavi da se “predstavlja kao najveći zaštitnik Srbije i Srba”.

Boban Stojanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Kada se priča o litijuma deluje da njegovi birači veruje da ni Vučić od toga ne može da ih zaštiti. Verujem da deo razloga njegovog češćeg nastupanja treba tražiti u tome da on pokušava da bude garant ekonomskog blagostanja. Ali, napravio je veliki broj grešaka. Kada napravite tim zdravstvenih radnika, a na čijem čelu se nalazi čovek čije se ime nalazilo u spiskovima u vezi sa Zemunskim klanom, onda je to neupešno. Mislim da je ovo loša kampanja pokušaja promene javnog mnjenja, ljude je okrenuo od sebe. Smatram da je ovo izuzetno neuspešna kampanja vlasti“, naglašava Stojanović za Novu.

BONUS VIDEO: Vučić o projektu Jadar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare