Peti po redu protest „Srbija protiv nasilja“ ponovo je izveo juče desetine hiljada građana na ulice srpske prestonice. Okupljenima su se ispred Skupštine obratili glumci Hadži Nenad Maričić, Dragan Bjelogrlić, Ceca Bojković, voditelji Ivan Ivanović i Zoran Kesić, kao i sin Stanike Gligorijević i pretučeni rudar iz Žagubice. Građani su nakon govora napravili prsten oko Predsedništva, dok se Beogradom orilo „Vučiću, odlazi“. Nasilnici iz Narodnih patrola napravili su incident kada su napali stranog državljanina i narodnog poslanika, što su organizatori protesta osudili i pozvali na protest sledeće nedelje. Nedugo nakon što su se završili protesti, obratio se i predsednik Vučić i otkrio da je sedeo u Predsedništvu dok su desetine hiljada građana napravile obruč oko zgrade na Andrićevom vencu i na Instagramu pozvao "da se ujedinimo".

Građani su se najpre okupili ispred Skupštine Srbije, studenti su im se pridružili dolazeći sa Trga republike, dok su se glumci pre početka protesta okupili ispred Ateljea 212.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na protestu je u jednom momentu u vazduh pušten plakat sa likom predsednika Aleksandra Vučića na kome piše „Vučiću odlazi“, a pre govora je ispred Skupštine nastao muk kada smo mogli da čujemo osamnaest udaraca za svaki prekinut život koji je izgubljen u tragedijama.

Glumac Nenad Hadži Maričić održao je zatim potresan govor, rekavši da je tačno pre mesec dana Srbija stala, kada nas je tragedija udarila pravo u lice na najsuroviji način.

„Trideset dana kasnije dok stojimo ovde, mislimo na roditelje koji su izgubili svoje najmilije, na decu koja su izgubila svoje drugare, na nastavnike koji su izgubili svoje učenike, mislimo na njih i poručujemo da nisu sami… Nećemo da zaboravimo Momčila Vučkovića sa KiM koji je otišao na miting nade, taj autobus mu nije pružio nadu, već ga je odvezao u smrt. Na tom putu nije mu pružena adekvatna medicinska pomoć, iako je sanitetsko vozilo išlo sa autobusima – ostavljen je sam. Pa gde im se žurilo? Na miting? Zar je mitng važniji od ljudskog života? Nakon četiri dana u komi, Momčilo nas je napustio, bio je samo jedan od nas, domar koji je u školi radio samo 20.000 dinara i zaslužio je bolje“, naveo je glumac Hadži Nenad Maričić.

Pročitajte još...

Proslavljena glumica Svetlana Ceca Bojković pozvala je građane da se ujedine i da zajedno „pobede zlo koje se preteći nadvija nad nama„.

„Zločin koji se dogodio nije zapamćen u istoriji naše zemlje i zbog toga smo svi ranjeni. Ova rana ne može da se zaceli, to nije rana samo za porodice nastradalih, već rana celog našeg društva. Od samog početka, od prvog protesta u tišini, optuženi smo da smo iskoristili tragediju koja nas je zadesila u političke svrhe, da smo izmanipulisani, da smo hijene, da smo lešinari… Tokom mesec dana naših mirnih protesta bili smo izloženi neprekdinim optužbama i vređanju. U kom društvu mi danas živimo? U šta se naše društvo pretvorilo? Pretvorilo se u društvo u kom se neprekidno podstiče ispoljavanje tamnih strana ljudske prirode, osim da se inspiriše najbolje u nama“, rekla je Ceca Bojković.

Sin Stanike Gligorijević, koja je poginula u nesreći na naplatnoj rampi u Doljevcu, istakao je da je došao na protest da traži pravdu.

„Došao sam da tražim pravdu koju sam izgubio onog dana kada mi je poginula majka. Majku ne mogu da vratim, ali pravdu mogu. Tražim da pusti dva minuta snimka sa naplatne rampe“, rekao je sin Stanike Gligorijević.

Dragan Bjelogrlić rekao je da to što su mladi u tolikom broju izašli na ulicu, daje nadu da ćemo se sa dna podići i zatim im kroz suze poručio: „Srbija je vaša!“.

Dragan Bjelogrlić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Bolji ste od nas koji smo vamna žalost ostavili ovakvu Srbiju. Ostavili smo vam društvo puno nasilja, mržnje i nakaradnih vrednosti. Ostavili smo vam podeljenu Srbiju, punu straha i poniženih ljudi. Mi smo deci iz Ribnikara dužni. Dužni smo im pravdu i mir. Dužni smo im sve ono što nismo mogli da im pružimo za života. I mi taj dug moramo da platimo njima, svakom detetu u ovoj zemlji, a na kraju i sami sebi. Ja vas danas pozivam da vi dođete na ovu binu. Vama je ovde mesto. Ja sam tu da vas podržim i ohrabrim da istrajete. Jer zapamtite, Srbija nije malo i vaša, ona je vaša“, poručio je Bjelogrlić kroz suze.

Građani su nakon održanih govora krenuli u šetnju do Predsedništva Srbije, a na putu do tamo članovi ultradesničarske organizacije Narodne patrole izazvali su incident kada su napali jednog stranog državljanina i poslanika Demokratske stranke Miodrag Gavrilovića, koji je nesrećnog čoveka pokušao da odbrani.

„Mislim da je to nedopustivo, toliki broj policajaca i službi ne može da uhapsi čoveka koji drugi put već iste incidente pravi. Kada sam čuo Milenka Jovanova da o napadima govori u Skupštini, nisam imao sumnje šta se dešava tu. Mi smo se okupili da kažemo da nema mesta nasilja u ovom društvu, a ova vlast nam ovako vraća“, rekao je poslanik Radomir Lazović i naveo da „oni na ove mirne proteste nemaju nikakav odgovor i zato prave incidente“.

Narodni poslanik i jedan od organizatora protesta Miroslav Aleksić naveo je za Nova.rs da su incidente juče pravili isti ljudi kao i na prošlim protestima.

„Vlast pokušava da na bilo koji način umanji energiju protesta koji je sve jači i jači. Posle pete nedelje građani u sve većem broju dolaze dok se ne ispune zahtevi… Građani su došli, nekoliko puta je prozivao i pozivao građane na razgovor – evo nas.. Društvo mora da se normalizuje i obaveza je prema deci koje su izgubila živote u ova dva masakra, njihovim roditeljima i svim građanima“, naveo je Aleksić.

Desetine hiljada građana slile su se oko Predsedništva dok je beogradskim ulicama odzvanjalo „Vučiću, odlazi“, a zabeleženi su neverovatni prizori kada su građani upalili svetla na svojim telefonima i obasjali zgradu na Andrićevom vencu.

Ostavili su građani predsedniku Vučiću i poruke, nadajući se da će ih zateći kad dođe na posao: „U susret slobodi“, „Jači od nasilja“, „Vučiću odlazi“, „Izbačen si, napusti Andricev venac“, „Ima nas još“, „Vučiću vejderu“, „AVetinjo odlazi“, „Opljačkani hijena penzioner“, „Ti moraš da ideš“, „Manje vina manje vina…“

Veličanstveni protest završen je onako kako je i počeo – mirno i dostojanstveno. Studenti su na njegovom završetku poručili da „neće da ćute“ i pozvali na naredni protest, dok su organizatori pozvali građane da na ulice izađu i sledeće nedelje.

Veličinu sinoćnjeg protesta shvatio je izgleda i predsednik Vučić, koji je na kraju večeri obelodanio da je sedeo u Predsedništvu Srbije dok su desetine hiljada građana napravile obruč oko zgrade na Andrićevom vencu i nakon završenog protesta na Instagramu pozvao „da se ujedinimo“.

„22.30 je ovde u Predsedništvu Srbije i ono što je za mene važno da kažem ljudima u Srbiji je da je vreme da se ujedinimo u pokušaju da naša zemlja ide napred. U pokušaju da podignemo stopu rasta, da spustimo zaustavljenu inflaciju ispod 8 odsto, da poboljšamo životni standard naših ljudi. Sve naše razlike da pretočimo u naše demokratske prednosti, ali da počnemo da se bavimo ozbiljnim problemima Mi koji moramoo situacijom na Кosovu i Metohiji, ali i svi drugi da uradimo sve što možemo da naša zemlja krene napred. Ovo je poziv svim ljudima u Srbiji. Hvala svima. I onima koji su mi pretili vešanjem i onima koji su mi slali poruke podrške. Samo zajedno možemo u budućnost, koja će značiti bolji život za naš narod“, poručio je Vučić na Instagramu.

Pa ipak, organizatori, ali i učesnici protesta poručili su da neće stati sve dok se ne ispune zahtevi.

A zahtevi protesta ostaju isti – oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog kršenja zakona, promocije nasilja i nemorala, smenjivanje svih članova Saveta REM-a, kao i zabranu štampanih medija koji promovišu nasilje i objavljuju lažne vesti i krše novinarske kodekse, kao i ukidanje svih rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

***
BONUS VIDEO: Govori ispred Skupštine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar