Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Sprovođenje međunarodne istrage o izbornim nepravilnostima, ali i komisije koja bi vršila monitoring sprovođenja preporuka posmatračkih misija za održavanje fer i slobodnih izbora - zahtevi su liste Srbija protiv nasilja koje su uputili Evropskoj uniji. Na te zahteve ipak danas odgovara onaj koga baš i nisu pitali, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji poručuje da ih "okače mačku o rep".

Jedan od zahteva dela opozicije, odnosno liste „Srbija protiv nasilja“, po zavreštku izbora, jeste da se pokrene međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima pod pokroviteljstvom OEBS-a, Saveta Evrope i Evropske komisije, sa posebnim akcentom na izbore za Skupštinu grada Beograda.

Uz taj zahtev, SNP je uputila još jedan – formiranje međunarodne komisije pod okriljem Evropskog parlamenta, sa zadatkom da prati sprovođenje preporuka međunarodne istrage kao i domaćih i stranih posmatračkih misija, kako bi se održali fer i slobodni izbori.

Zahtev je upućen nekoliko dana nakon održavanja izbora 17. decembra, a danas je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska radova na tunelu “Iriški venac”, rekao da neće biti nikakve međunarodne istrage.

“Goznalese i ostala čuda mačku o rep. Uskoro RIK u skladu sa zakonom proglašava rezulate. Idemo na formiranje Skupštine, konsultacije oko formiranja vlade i formirane vlade”, kazao je Vučić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

Prvi na listi Srbija protiv nasilja, Radomir Lazović, kaže za portal Nova.rs da ge ne iznenađuje to što Vučić želi da izbegne međunarodnu istragu.

“Vučić zna da bi ona potvrdila ono što su pokazali i međunarodni i domaći posmatrači”, kaže Lazović.

I objašnjava da je formiranje međunarodne komisije za monitoring unapređenja izbornih uslova važnije iz razloga što o izbornoj krađi već postoji potvrada od svih stranih i domaćih posmatrača.

Radomir Lazović Protest ispred RIK-a Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“S obzirom da su međunarodni posmatrači već potvrdili da su izbori pokradeni, međunarodna iztraga jeste važna ali važniji je monitoring unapređenja izbornih uslova kao i poništenja izbora i održavanja novih u normalnim uslovima. Ako želi da izbegne međunarodnu komisiju Vučić treba da prizna da izbori nisu bili fer, prihvati preporuke ODIHR i CRTA omogući kontolu biračkog spiska i ponovi izbore. On je njih već izgubio, a kršenjem zakona je oteo pobedu opozicije,” zaključuje Lazović.

PROČITAJTE JOŠ:

Nosilac liste Srbija protiv nasilja, Miroslav Aleksić kaže za Nova.rs da je međunarodna istraga, od koje ne odustaju, neophodna jer su domaće institucije bile uključene u izbornu krađu.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, tužilaštvo, RIK i GIK svi su deo jedne hobotnice, i ne možemo sada očekivati da će lopov sam sebe da hapsi, to je nemoguće. Međunarodna arbitraža je neophodna, kako bi se utvrdilo i konstatovalo, da ljudi u Srbiji znaju, da je Aleksandar Vučić pokrao izbore, a ne da govori kako mi hoćemo da dođemo na silu na vlast preko ulice. To nije istina, mi samo hoćemo da se ponište pokradeni izbori i da se ponove pod drugim okolnostima i uslovima i što se nas tiče mi ćemo da tražimo od međunarodne zajednice da se uključi“, kaže Aleksić.

Aleksić dodaje da je jasno da Vučić izbegavanjem međunarodne istrage, požurivanjem sa formiranjem gradske i parlamentarne Skupštine želi da prikrije izbornu krađu.

Miroslav Aleksić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Na Evropi je sada da kaže, jasno i glasno da li žele da podrže Srbiju i narod na putu Evropske unije ili hoće da podrže Vučića, autokratu koji gazi zakone institucije i gura Srbiju dalje od EU. To je sada malo i na EU, očekujem da je sada vreme da kažu glasnije, jasnije i direktnije sve ono što se dešava u Srbiji za vreme vladavine Vučića“, objašnjava Aleksić

Narodni poslanik i predstavnik liste Srbija protiv nasilja Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za portal Nova.rs da oni ipak ne odustaju od tog zahteva i nakon izjave Vučića.

“Međunarodnu istragu ne dozvoljava, ali zato dozvoljava Kristoferu Hilu da ide po Srbiji da ga podržava, njegovu izbornu krađu i da se meša u sve, a s druge strane optužuje nas da smo strani plaćenici da smo pod stranim uticajem”, kaže Jovanović za Nova.rs.

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Jovanović je predložio da Vučić zameni predsednika poslaničke grupe Srpske napredne stranke.

“Pošto dozvoljava Hilu da komentariše i izbore i litijum i da mu čestita na izbornoj krađi, predlažem mu, da umesto Milenka Jovanova, postavi Kristofera Hila za šefa poslaničke grupe, jer se on pokazao kao njegov najbolji portparol. Na kraju me baš briga šta kaže Aleksandar Vučić, mi nećemo odustati od našeg zahteva, on stoji”, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare