Aleksandar Vučić i Andreas Šider Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic/Michael Indra / AFP / Profimedia

U razgovoru za portal Nova.rs, evroposlanik Andreas Šider rekao je da bi Srbija trebalo da prihvati međunarodnu pomoć u prevazilaženju aktuelne krize, te da je najbolje za sve da se izbori u Beogradu ponove. On ističe da je neophodna snažnija reakcija Evropske unije posle svega što je viđeno, naročito kad je postalo jasno da ruske službe imaju snažan uticaj na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nakon što je u svojstvu međunarodnog posmatrača ocenio izbore u Srbiji kao prepune nepravilnosti, napominjući da slične stvari nigde prethodno nije video, Andreas Šider našao se na udaru prorežimskih medija i funkcionera vlasti, te je javnost, koja se mahom informiše putem nacionalnih frekvencija, stekla utisak da je reč o nekom strancu „koji radi protiv države u korist opozicije“.

PROČITAJTE JOŠ....

Tako smo čuli predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je naveo da su mu „najzanimljiviji“ posmatrači iz Austrije koji su nakon što su bili na biračkim mestima rekli da nikakve nepravilnosti nisu videli, ali da su videli mnogo toga na društvenim mrežama.

„Jedan je počeo da cokće pa brzo prestao da cokće… Otišli na biračka mesta i nisu videli nepravilnosti, ali su posle videli na društvenim mrežama… Oni su pokrali predsednika svoje partije u Austriji, a došli su ovde da nama ovde sole pamet?“, rekao je Vučić.

Na molbu da prokomentariše napade koji dolaze iz vrha srpske države, Šider je rekao da ne pridaje značaj onome što dolazi od zvaničnika iz Beograda.

„Svako zna da je to što govore potpuna budalaština. To rade zato što su nervozni i zato što znaju da su kritike svih posmatrača iz Evrope realne. Iskreno, ne bih dalje komentarisao njihove izjave, jer ih vidim kao signal njihove nervoze“, objašnjava Šider.

Kad je reč o protestima, naš sagovornik kaže da je video šta se dešavalo na ulicama glavnog grada Srbije, te da je bio impresionarian brojem ljudi koji se okupio.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Takođe, moram da kažem da mi je veoma žao što se pretoset brutalno završio uz korišćenje suzavca i ostalih stvari. Zagovornik sam mirnih demonstracija i sa žaljenjem moram da konstatujem da se ovaj protest nije završio na taj način. Međutim, ovaj događaj pokazuje da postojina hiljade građana Srbije koji su spremni da ustanu i da se bore za svoja prava“, podvlači naš sagovornik.

Šider nema dilemu da bi posle svega morala da usledi konkretnija reakcija Evropske unije.

„Mislim da postoji snažna reakcija i ona bi trebalo da dođe od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Od nje se očekuje da iznese jasan stav o protestima u Srbiji. Takođe, neophodno je istaći da su ovo srpski protesti na kojima narod Srbije traži svoja prava i da ne bi trebalo da ima prostora za strano mešanje, kao što smo mogli da čujemo da su ruske službe imale snažan uticaj na predsednika Aleksandra Vučića. Ovo bi trebalo da zabrine, ne samo nas iz Evropske unije, već sve zagovornike demokratije u Srbiji“, objašnjava Šider.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na pitanje kako može da se okonča trenutna situacija i da li postoji mogućno da Evropska unija bude više uključena u praćenje izbornog procesa u Srbiji, poslanik Evropskog parlamenta kaže da je zvanični Brisel spreman da preuzme ulogu koju god da Srbija zatraži od njih.

„Istovremeno, uveren sam da se veliko pitanje postavlja oko neregularnosti na izborima koji su održani i tim povodom je neophodno da se organizuje nezavisna istraga. Sudeći po aktulenom stanju, gde situacija iz momenta u momenat sve više eskalira, mislim da je najbolje rešenje ponoviti izbore u Beogradu pod novi, poštenijim uslovima koje bi predložila međunarodna zajednica. Suština je da se održe izbore gde će svi koji na njih izađu znati da će oni zaista održavaju stvarnu volju građana“, obšanjava on.

Komentarišući paralele sa vremenom Slobodana Miloševića, kad su nakom lokalnih izbora takođe usledili protesti zbog prekrajanja izborne volje građana, nakon čega je kriza okonačana posredstvom međunarodne zajednice, Šider kaže da je moguće očekivati sličan epilog i sada, ali to zavisi od zvaničnog Beograda.

„Ukoliko bi Srbija odbila takvu mogućnost, to bi bacilo veoma tamnu senku na njen proces pristupanja Evropskoj uniji. Ako Vučićev režim nastavi da funkcioniše na identičan način, to će se sigurno negativno odraziti na pristup Srbije. Znam da većina građana Srbije želi da njihova zemlja postane deo EU, zato je važno imati vlast koja je spremna da prihvati evropske standarde i vrednosti“, zaključuje Šider.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare