Aleksandar Vučić, Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Iako bi na papiru Ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog Gordane Čomić trebalo da poboljša atmosferu u srpskom društvu, deluje da će ta ideja teško moći da se realizuje - posebno ako se uzme u obzir da su ključne figure vlasti - predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, osobe kojima dijalog i razgovor nisu jača strana.

Svađe, optužbe, “američke i luksemburške” etikete, targetiranje i prozivanje poimence svakog novinara koji se usudi da postavi pitanje koje nije po volje šefu države, postalo je sastavni deo njegovih konferencija za medije.

Pročitajte još...

Inicijator formiranja Ministarstva za ljudska prava i društveni dijalog ili je shvatio da mu je potrebno takvo telo unutar Vlade Srbije kako bi i sam uvežbao pristojnu komunikaciju sa novinarima ili je samo želeo da udovolji Briselu. Podsetimo se nekih od sukoba predsednika Vučića i medija koji su radili svoj posao.

I nisu samo domaći mediji na meti predsednika Srbije. „Dijalog“ rado vodi i sa medijima u regionu, te je tako ulazio u sukob i sa novinarima iz Hrvatske koji su želeli da ga pitaju za neke ranije izjave, iz radikalske prošlosti.

Svađe sa novinarima nisu strane ni premijerki Ani Brnabić, koja, poput svog političkog mentora, takođe ume da povisi ton na medije i da uđe u raspravu.

Imajući u vidu na koji način su do sada vodili dijalog sa medijima, očigledno da ključne figure vlasti nisu shvatile značaj novinarskog pitanja i interes javnosti da se dobiju odgovori na njih. Stoga je zaista neophodno osnovati ministarstvo koje će, u prvom redu, naučiti političare da vode razgovor. Da bi to bilo moguće, novi ministar mora biti neko ko zaista razume značaj društvenog dijaloga i neko ko će biti autonoman u donošenju odluka. Samo takav profil ministra bi mogao da nauči predsednika i premijerku šta znači „društveni dijalog“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare