Foto: Printscreen/Happy

Ako Srbija ne može da se poredi sa Amerikom po demokratiji, životnom standardu, ljudskim pravima, ono što je definitivno slično u obe zemlje to su njihovi predsednici. I jedan i drugi vole da zaobilaze istinu, da se svađaju sa novinarima i nastupaju autoritarno, s tim što i dalje katuelnom šefu američke države novinari umeju da odgovore na profesionalan način.

Podsetimo, pretprošle večeri kandidat za američkog predsednika Donald Tramp obratio javnosti i u 17-minutnoj tiradi doveo u pitanje u pitanje kompletan izborni proces, tvrdeći da su izbori pokradeni i da je on žrtva zavere. Onog momenta kada je pomenuo da je pobednik izbora – što se dogodilo u desetoj sekundi govora – njegov govor iz Bele kuće prekinulo je bar sedam televizijskih mreža.

A kako bi izgledalo da je i u Srbiji drugačije i ako bismo se preselili u paralelni univerzum?

Pročitajte još...

Dođe predsednik Vučić kod Marića i započne priču o 619 miliona evra koji su ukrali tajkunski političari.

Marić: “Gospodine Vučiću, ne možete da govorite tako bez dokaza. Ovo je ozbiljna televizija, a ja sam profesionalac koji ne toleriše laži. Lazo, gasi kameru”, ljutito odmahuje rukom profesionalni Marić, a Vučić pokunjeno moli da Laza ponovo uključi snimanje i obećava da mu se to neće ponoviti.

Vučić: “Omaklo mi se. Znate, ja inače sipam istinu brzinom munje, sad sam samo…”

Marić: “Ne zanimaju me opravdanja. Kad naučiš da se ponašaš kao pristojan političar, onda možeš da dođeš kod mene. Puštaj Parove, sa ovim čovekom smo završili”.

Indisponirani Vučić napušta profesionalnu Hepi televiziju i odlazi kod svog prijatelja Sarape, nadajući se da će tamo imati priliku da prospe malo istine.

“Znate li vi da je luksemburška televizija sa američkim kapitalom…”, nije stigao predsednik da završi rečenicu, a Sarapa, nervozan od posledica groznice subotnje večeri, preseca šefa države rečenicom:

“Tako možete u kafani. Ja ne dozvoljavam da ogovarate moje kolege sa drugih televizija. Znate li vi koliko je težak novarski lebac i šta mi sve moramo da trpimo? Ovo je ozbiljna televizija i ja ne mogu ovo da slušam. Puštajte Zadrugu, sa ovim čovekom smo završili”, ljutito je odbrusio Sarapa.

Uzalud je Vučić pokušavao da objasni svom prijatelju Sarapi da nije želeo da vređa novinare i da je samo želeo da govori o kampanji koja se vodi protiv njega, poznati voditelj se nije dao.

„Aha, znači hoćete da pravite žrtvu od sebe u mom jutarnjem programu. Svi su protiv vas i niko vas ne podržava? Koliko sam samo puta morao to da slušam. Neće da može više! Molim vas, uključite Macu Diskreciju u program, završili smo ovaj razgovor“, tresli su se zidovi televizije Pink od vike profesionalnog Sarape.

Foto: Printscreen/Pink

Odbijen na dve mu omiljene televizije, predsednik Vučić odlučuje da organizuje konferenciju za novinare. Sala za medije na Andrićevom vencu vrvela je od medijskih profesionalaca spremnih da love svaku laž šefa države. Vučić staje ispred govornice i započinje priču.

“U njihovo vreme ljude su ubijali na mesečnom nivou koliko ih danas pogine za godinu dana. A to je samo još jedan…”,  ne stiže predsednik da završi rečenicu, a gledaoci RTS-a, Pinka, Hepija, Prve i B92 televzije izgubiše signal na deset minuta.

Posle dugih pregovora i molbi predsednika da mu mediji dozvole obraćanje, profesionalci sa državnih televizija su popustili, dajući Vučiću novu šansu.

Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Prvi put u novijoj srpskoj istoriji….”, nije stigao ni da iznese istorijski podatak, a kamere su se isključile. Novinari i snimatelji napustiše zgradu Predsedništva, a Vučić ostade usamljen za govornicom, poražen od sedme sile, i razočaran što niko ne želi da ga sasluša.

“Moram da govorim istinu ako hoću na da budem televiziji”, konstatovao je tužno u sebi prvi čovek države.

Napušten od Marića i Sarape, bez podrške prijatelja na konferencijama za novinare, jedan predsednik je naučio da se laž ne isplati i da nikada neće biti u javnosti ako nastavi da zaobilazi istinu. Odluči da se promeni i okrene novi list: „Od sad ću biti profesionalni Vučić. Govoriću istinu i samo istinu“, reče glasno predsednik i istog trenutka se trgnu iz sna.

„Uh, dobro je. Malo je falilo“, izusti Vučić dok je skidao graške znoja sa lica, srećan što ne živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare