Foto: Printscreen/Tv Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Parizu, gde će se sutra sastati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom sa kojim će razgovarati o Kosovu i Metohiji, evrointegracijama Srbije i političkim i ekonomskim odnosima dve zemlje.

Napominjujući da je to njihov 11. susret i da je Markon jedan od najvažnijih svetskih lidera i iskreni prijatelj Srbije, Vučić je rekao da će Francuska predsedavati EU u prvoj polovini 2022. godine i da ta zemlja želi da se do tada postignu određeni rezultati u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„To neće biti nimalo lako“ s obzirom na izazove, ali biću vrlo iskren i otvoren i govoriti sa Makronom o tome“, najavio je Vučić.

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, Vučić je istakao da je važno da se na osnovu francuskog predloga Evropskoj komisiji primeni nova metodologija.

„Da se otvori više poglavla do juna i do decembra još dva puta toliko. Ali, mi moramo da uradimo važne stvari u oblasti vladavine prava i da napredujemo u ekonomiji“, rekao je Vučić.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, Vučić je podsetio da je trgovinska razmena između Srbije i Francuske 2019. dostigla 1,2 milijarde, a da bi bila i veća da nije pandemije koronavirusa.

On je naveo nekoliko važnih projekata za Srbiju koji se realizuju sa francuskim kompanijama, „Suec“ za deponiju Vinča, aerodrom koji „Vansi“ gradi velikom brzinom, ali i izgradnju metroa.

„Izgradnja metroa nije više samo izborna priča, već stvarnost koja će se dogoditi. Uz metro će Beograd dobiti važne prednosti, izjednačiti se sa mnogim vaznim evropskim centrima“, rekao je Vučić, dodajući da je tu „od ključnog značaja“ saradnja sa francuskim kompanijama Alstom i Ežis.

Na pitanje da li je realan rok za njegovu izgradnju 2028. godina, Vučić je rekao da će se pokušati da se metro završi do kraja 2027. ili 2028. godine, ali da će više detalja znati sutra posle razgovora s Makronom o tome.

„Finansiranje je rešeno, 80 miliona evra kroz trezor francuske banke, ostalo preko komercijalnih banaka“, naveo je predsednik Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar