Aleksandar Vučić, Žozep Borel
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka u Briselu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom, najavio je da će Srbija uz podršku Evropske unije graditi brzu prugu od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom.

“ Dobili smo podršku da ćemo graditi brzu pruguod beograda do Niša, i preko Niša, Vranja, Leskovca do Preševa, do granice sa Severnom Makedonijom, što će biti velika promena. Srbija će izgledati 100 odsto drugačije“, rekao je Vučić i dodao da će to biti važno ne samo za Srbiju već i za Evropu i sve one koji će putovati preko Srbije.

Vučić nije rekao kada će ugovor biti potpisan niti koliko će koštati. Kako je objasnio, to još ne zna. On je pozvao predsatvnike Eu da u međuvremenu dođu u Srbiju.

Osim o ovom infratsukturnom projektu Vučić je sa Borelijem i ostalim predstavnicima EU razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine.

Boreli je rekao da je u tom razgovoru predsedniku Srbije predočeno da treba da se radi na vladavini prava i slobodi medija. Te dve teme su označene kao problemi na kojima Srbija mora da radi.

Boreli i Vučić o „non pejperu“

Visoki predstavnik EU na pitanje šta zna o non pejper dokumentu koji je Briselu navodno dostavio slovenački premijer Janez Janša, a u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, rekao je da za njega kao neslužbeni diplomatski dokument nije predmet razgovora.

„Nisam primio taj fantomski dokument, nisam ga video, čuo sam za njega ali pošto je reč o non-pejperu to za mene nije predmet razgovora“, rekao je on nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da EU podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i drugih zemalja Zapadnog Balkana te da se treba koncentrisati na stvari koje imaju veću važnost umesto ulaziti u debate „o idejama koje mogu samo da odmognu“.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da nije razgovarao sa Janšom o navodnom non pejper dokumentu, ali da podržava teritorijalni suverenitet BiH i Republike Srpske unutar BiH.

Vučić je prethodno danas razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, a sinoć i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Tokom popodneva predvidjen je i sastanak sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, a posetu Briselu Vučić će završiti radnom večerom sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom (Charles Michel).

Fon der Lajen je danas posle sastanka sa Vučićem saopštila da Srbija treba da nastavi „pozitivan razvoj“ u oblasti vladavine prava i da je Evropska unija (EU) spremna da podrži železničko povezivanje Beograda i Severne Makedonije.

Ona je navela da je sa Vučićem razgovarala i o borbi protiv kovida-19, ekonomskom oporavku i dijalogu Beograda i Prištine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare