Poređenje Đilasa i Vučića na nacionalnim frekvencijama

Emisije 15. apr. 202108:48 > 14:18
Podeli:
Dragan Đilas i Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić/Zoran Lončarević

Primetan je porast medijskog izveštavanja o opoziciji u centralnim informativnim emisijama televizija sa nacionalnom pokrivenošću sa 4 na 13 odsto, pokazuje monitoring nevladine organizacije Crta. Ipak, Pavle Dimitrijević, zamenik izvršnog direktora Crte smatra da opozcija ne može da bude zadovoljna, jer je izveštavnje o njoj bilo dominantno negativno - u čak 72 odsto. Sa druge strane, predsednik Aleksandar Vučić oborio je rekord u medijskom prisustvu.

Dimitrijević je bio gost jutarnjeg programa televizije Nova S „Probudi se“, gde je precizirao da je u februaru negativno izveštavanje o opoziciji na nacionalnim frekvencijama iznosilo 51 posto, dok je u martu značajno poraslo.

„U ovom slučaju, veće prisustvo opozicije ne znači bilo kakav pluralizam, več dodatno gubljenje prava građana na objektivno informisanje“, smatra Dimitrijević i dodaje da je jedan od opozocionih lidera Dragan Đilas prilikom izveštavanja u 90 odsto slučajeva bio pominjan u negativnom kontekstu.

Primetna je i još veća dominacija predsednika Aleksandra Vučića na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, on se tokom marta oglašavao čak 29 puta za 31 dan.

Pavle Dimitrijević

„Oboren je aposlutni rekond, od oktobra kada smo počeli praćenje. Crta je zabeležila da je Aleksandar Vučić u martu tri puta gostovao u televizijskim emisijama u trajanju od sat do 2,5 sata i da se još 26 puta obraćao uživo putem direktnih uključenja sa različitih skupova koja su proseku trajala po 30 minuta“, naveo je Dimitrijević.

On ističe i da su predsednikova gostovanja i uključenja uglavnom najavljivana kao vanredna, a u realnosti nisu imala takav karakter i bila su daleko od toga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar