Podeli
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici vlasti predvođeni Aleksandrom Vučićem verovatno će pristati na obnovu dijaloga sa opozicijom, kojim bi trebalo da posreduju poslanici Evropskog parlamenta, smatraju sagovornici portala Nova.rs. Oni navode da je i članovima Srpske napredne stranke u interesu da pokažu da su konstruktivni pred EU, te da im, uprkos dominaciji u Skupštini, takav raspored snaga u parlamentu bez opozicije donosi štetu.

U roku od 15-tak dana pojavila su se tri nagoveštaja da bi uskoro moglo da dođe do obnove pregovora vlasti i opozicije u Srbiji. Prvo je Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, 10. septembra odgovorio na pismo koje su predstavnici opozicije poslali Evropskoj komisiji u julu, u kom je pozvao i vlast i opoziciju da nastave učešće u dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Potom je Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo i posrednik prvog dijaloga na Fakultetu političkih nauka, najavio nastavak dijaloga opozicije i vlasti, da bi potom o tome razgovarali predstavnici opozicionih stranaka Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Dejan Nikolić sa evroparlamentarcima.

Đilas, Zelenović i Nikolić zajedno sa poslanicima EP založili su se za hitno pokretanje pregovora sa vlašću o izbornim uslovima.

Na ovu temu, međutim, nisu se izjasnili ni SNS ni SPS.

Ivo Čolović, projektni direktor Cesida, navodi za Nova.rs da je duboko uveren da će vlast prihvatiti dijalog s opozicijom, s obzirom na to da se radi o evropskom posredovanju.

Foto: Medija centar

“Prvi dijalog možda nije završen najsrećnije, ali je ipak dao neke rezultate. Predstavnicima vlasti je stalo da što više opozicionih stranaka učestvuje na sledećim izborima. Trenutni saziv Skupštine, u kome gotovo da nema opozicije, nije nešto što olakšava poziciju SNS, ma koliko dominantna bila”, kaže Čolović.

On dodaje da će vlast pristati na dijalog koji je u planu, između ostalog i zbog toga što su izborni uslovi tema u Srbiji.

“Učešćem u dijalogu oni će želeti da pokažu da su konstruktivni. Ako mogu da pregovaraju sa Prištinom, ne vidim razlog zašto ne bi bili spremni da to učine i sa opozicijom”, kaže Čolović.

Da je vladajućim strankama u interesu da pregovara sa opozicijom, kako bi što više stranaka učestvovalo na sledećim izborima, smatra i politički analitičar Dragomir Anđelković.

dragomir andjelkovic
Dragomir Anđelković / Foto: Medija centar Beograd

“Drugačije je kad u parlamentu imate ozbiljne opozicione stranke, a drugačije kada ih imate jako malo ili uopšte nemate. Ako EU to želi, vlast će prihvatiti da razgovara sa opozicijom”, kaže on.

Anđelković dodaje da je korisno i logično da akteri na političkoj sceni razgovaraju.

“Ima smisla da Evropski parlament ili neka druga institucija prati stanje u Srbiji, ali sam nezadovoljan da strani faktor, evropski ili ruski ili neki drugi, ima tu vrstu pokroviteljstva u razgovorima. Valjda su vlast i opozicija dovoljno zreli da samostalno razgovaraju”, navodi on.

Komentari

Vaš komentar