Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Iako bi bilo logično da učestvuje u pregovorima sa opozicijom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić već osam godina izbegava razgovore sa svojim političkim protivnicima. Njegove tvrdnje da opozicija ne želi da razgovara sa njim, jer ga poistovećuje sa Hitlerom, samo je izgovor da ne sedne za isti sto sa svojim neistomišljenicima”, poručili su sagovornici portala Nova.rs.

Na novogodišnjoj konferenciji za novinare,  predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio o najavljenim pregovorima vlasti o opzicije, ističući da neće učestvovati u njima, jer je iz opozicije stigla poruka “da ne žele da razgovaraju sa Hitlerom”.

Pročitajte još...

“Što se tiče želje da se razgovara u nekoj posebnoj formi, tih formi će svakako biti mnogo. Parlament je idealno mesto za to, ali nemam problem da razgovaraju gde god hoće”, naveo je Vučić, a zatim dodao zbog čega neće učestvovati u razgovorima sa opozicijom:

“Za njih je nemoguće da razgovaraju sa nekim kojeg svakog dana karakterišu najgorim imenima. Nazivaju me najgorim izdajnikom i Hitlerom. Nećete valjda sa Hitlerom da razgovarate? Nema smisla baš sa Hitlerom da razgovarate. Tako da sam ja oslobođen te dužnosti, iako sam žarko želeo da razgovaram sa njima. Smatram da bi to bilo izuzetno korisno, ali ja ću se povući iz toga. Važno je da oni razgovaraju sa nekim drugim koji nisu izdajnici, Hitler, stoka, đubre i sve ostalo što sam ja. Verujem da će to biti uspešno i nemam ništa protiv toga”, poručio je Vučić.

Dan ranije, povodom najavljenih razgovora, oglasio se i predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji je istakao da nije još jasno ko će biti uključen u međustranački dijalog pošto pojedine stranke više nisu u parlamentu, a neke nisu učestvovale na izborima. Povodom najave međustranačkog dijaloga, Dačić je nedavno razgovarao sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta(EP) Dejvidom Mekalisterom, jednim od potencijalnih moderatora razgovora između vlasti i opozicije.

“Zamolio sam Mekalistera da razmisli šta se podrazumeva pod tim, koji je format ko u svemu tome učestvuje, jer ako učestvuju stranke van parlamenta koje su to sve stranke, ne možemo sad da imamo ograničenja prema nekim drugima koji se ne sviđaju evropskom parlamentu”, rekao je Dačić.

Prema oceni Dejana Bursaća, istraživača na Institutu za političke studije, predstavnici vlasti svojim izjavama nameravaju da umanje potencijalnu snagu opozicije i njen značaj pred glasačima.

“Oni ne žele da stave sebe u istu ravan sa opozicijom, ali će one koji su bojkotovali izbore izjednačiti sa Zavetnicima, strankom Čedomira Jovanovića i ostalima. Na taj način svi oni deluju neozbiljno, veoma slabo, podeljeno, dok vlast, u odnosu na njih, izgleda moćno i iznad situacije”, napominje Bursać.

Foto: N1

On je rekao da je neobično što opozicija pregovara sa vlastima oko stvari koje već postoje u zakonima, te da mu nije jasno kakva su njihova očekivanja od najavljenih pregovora.

“Njima niko ne garantuje da će se neki dogovor ispoštovati na izborima. Oni mogu da dožive da se ponovi situacija od ranije – napadi tabloida, funkcionerska kampanja, pritisci na birače i slično… Šta njima garantuje da se to opet neće dogoditi, a znamo kako se Srpska napredna stranka, s druge strane, priprema za izbore”, navodi on.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da on neće učestvovati u pregovorima sa opozicijom, jer su njeni predstavnici poručili da ne žele da razgovaraju sa “Hitlerom i izdajnikom”, Bursać podseća da šef srpske države osam godina nije razgovarao sa svojim političkim protivnicima.

“To je jedna vrlo dobro smišljena taktika – da se on nalazi iznad situacije. Ostavio je opoziciji da svađa sa njegovim nižim činovnicima – Martinovićem, Đukanovićem i sl, dok je on nedodirljiv. To ima veoma jak psihološki efekat na glasače, jer se, na taj način, Vučić ne spušta u ravnopravne vode obične politike. To što on govori je samo dobar izgovor. On ne bi došao na te pregovore ni pod drugim uslovima”, smatra Bursać.

Komentarišući izjavu Ivice Dačića da ne vidi zašto bi se na pregovore pozivale samo stranke koje su bojktovale izbore, a ne ostale vanparlamentarne organizacije, profesor u penziji Čedomir Čupić je za Nova.rs istakao da su jedini pravi pregovarači vlast i bojkot opozicija.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Stranke koje su izašle na izbore su prihvatile uslove vlasti. Prema tome, one nemaju šta da pregovaraju. Izjava Ivice Dačiće je jedno veliko ‘ništa’”, poručio je Čupić, ističući da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jedini koji može da pregovara sa opozicijom.

“On simbolizuje svu vlast. Vučić je taj koji treba da razgovara sa partijama koje su bojkotovale izbore. Dačići, Brnabići i ostali ne postoje. Parlament je Vučić, izvršna vlast je Vučić, on je uzeo i sudsku vlast, tužilaštvo. Jednostavno – on je vlasnik svih vlasti”, zaključuje Čupić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare