Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sad je već izvesno - Ana Brnabić neće biti ni poslanica, ni predsednica Skupštine Srbije, budući da je podnela ostavku na poslaničku funkciju. Nakon što je objavljeno da će Vladimir Orlić biti na čelu parlamenta, nezvanično se moglo čuti da Brnabić ostaje na mestu premijerke i u novoj Vladi. Ipak, ništa nije izvesno dok to i zvanično ne objavi Aleksandar Vučić, koji bi ime mandatara trebalo da saopšti u roku od nedelju dana.

Ana Brnabić je dva dana u isto vreme obavljala i funkciju premijera i funkciju poslanika, što je, kako su tvrdili iz opozicije, nespojivo po Ustavu i zakonu. Nakon što je tokom sednice novog saziva Skupštine Srbije više poslanika na to ukazivalo, ona je uoči glasanja za predsednika i potpredsednike parlamenta podnela ostavku na poslaničku funkciju.

To bi moglo da znači i da ostaje u Vladi Srbije. Međutim, dovođena je u vezu i sa još jednom funkcijom.

U prethodnih mesec dana spekulisalo se da je Ana Brnabić kandidat za predsednicu parlamenta, a nešto manje šanse davale su joj se za mesto predsednika nove vlade. Za to mesto glavni kandidat bio je Siniša Mali. Međutim, lider SNS Aleksandar Vučić izjavio da bi on mogao da bude dobar predsednik neke buduće vlade, kao i da još mora da se dokazuje.

Koji dan kasnije i zvanično je saopšteno da će Vladimir Orlić biti novi predsednik Skupštine.

Tako je Brnabić ponovo u političkim krugovima postala glavni kandidat za premijerku nove vlade. Ipak, i dobro upućeni sagovornici “Nove” upozorili su nas da “ništa nije gotovo, dok to ne kaže i Aleksandar Vučić”.

On je pre šest dana najavio da će ime mandatara biti poznato za 12 dana, što znači da bi i zvanična odluka o tome trebalo da bude saopštena početkom ili sredinom sledeće nedelje.

Još pred kraj mandata prošle vlade spekulisalo se da Ana Brnabić neće biti deo nove vlade, te da od Aleksandra Vučića traži da bude nova ambasadorka Srbije u Vašingtonu ili da je postavi na neku drugu diplomatsku funkciju u SAD-u. Kako je vreme prolazilo, tako su spekulacije na tu temu utihnule.

Ipak, ni tada opcija nije isključena, jer, kako je “Nova” ranije pisala, ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić želi da se vrati u Beograd. U vreme kada je predsednik Srbije imao konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka, u Predsedništvu je bio i Đurić. On je navodno tražio da se vrati u Vladu.

Mediji bliski vlasti pisali su da je on kandidat za ministra spoljnih poslova. U slučaju da bude izabran za novog člana vlade, mesto ambasadora u SAD-u ostaje otvoreno.

Inače, Ana Brnabić je u dva mandata bila premijerka, doduše ne cela. Prvi put je na tu funkciju izabrana 2017, kada je Aleksandar Vučić prvi put pobedio na predsedničkim izborima.

Na mesto predsednice vlade ponovo je postavljena krajem oktobra 2020. godine, nakon čega se uselila u vilu na Dedinju, u kojoj je do smrti živela Jovanka Broz. Uoči njenog useljenja taj objekat je u celosti renoviran, a izmenama vladine uredbe postao je rezidencija premijera.

BONUS VIDEO Zoran Lutovac: Mediji su u uređenom društvu 4. stub vlasti, mi to nemamo jer 1 čovek drži sve

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar