Ana Brnabić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Flagrantno je kršenje Ustava i zakona o Narodnoj skupštini to što je Ana Brnabić uopšte verifikovana kao narodna poslanica u novom sazivu parlamenta, kažu pravnici.

Nakon dva dana pauze od uloge predsednice Vlade, i sedenja u skupštinskoj sali u ulozi narodne poslanice, Ana Brnabić danas je ponovo postala premijerka. Sa kineskom ambasadorkom Čen Bo razgovarala je o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Međutim – U Članu 126. Ustava Republike Srbije koji se odnosi na nespojivost funkcija eksplicitno je navedeno da član Vlade ne može biti narodni poslanik u Narodnoj Skupštini, poslanik u Skupštini Autonomne pokrajine i odbornik u Skupštini jedinice lokalne samouprave, niti član Izvršnog veća Autonomne pokrajine ili izvršnog organa jedinice lokalne samouprave.

„Funkcioneri izvršne vlasti ne mogu istovremeno biti i narodni poslanici. E sad kako se desilo da su ti mandati verifikovani i to uprkos otporu nekih kolega – to je posebno pitanje za verifikacioni odbor. Zapravo tu zakletvu krše od momenta kada su je položili, jer su očigledno pokazivali nameru da te funkcije obavljaju i dalje“, rekao je za N1 advokat Rodoljub Šabić.

„Promaklo nekom u SNS da čak i v.d premijerka ne može da bude poslanik“, smatra novinar Đorđe Vlajić.

Pored Ane Brnabić, verifikacioni odbor prevideo je i dva ministra u poslaničkim klupama.

Opširnije proćitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar