U novu godinu Beograđani će ući sa starim gradonačelnikom i predsednikom Privremenog organa Aleksandrom Šapićem. Samo 2023. godinu njegov rad obeležile su brojne afere, ali i vređanja i targetiranja novinara. Uoči izbora, Šapićev neretko povišen ton prerastao je u otvoreno vređanje novinara i aktiviste na Novom Beogradu, što je samo zaokružilo sliku o potpredsedniku SNS koji je i dalje prvi favorit da sedne u fotelju Starog dvora.

Novinari su imali puno posla u 2023. godini kada je reč o prvom čoveku Beograda Aleksandru Šapiću. Pisano je o aferama, nameštenim tenderima, najbližim saradnicima, lapsusima, izlizivama besa i verovatno bi godina od 365 dana bila mala da se popune novinski stupci o njegovom radu.

Punih godinu i po dana Šapić je zvanično bio gradonačelnik, a samo u 2023. godini ostavio je veliko političko „nasleđe“ koje se kreće na relaciji između afera i lapsusa.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO

Verovatno najveći autogol, ali i najprimitivniji potez Šapića bio je na Savskom keju kada je aktivistu sa Novog Beograda, Dušana Čavića nazvao magarcem i dripcem.

Zbog pitanja gde je bio ispred „Ribnikara“ da se pokloni žrtvama masovnog ubistva, Aleksandar Šapić je izgubio kontrolu.

„Besramniče jedan, slušaj me sad ti besramniče jedan. Ušao sam u svaku kuću ubijenog i ranjenog deteta. Slušaj me dripčino jedna. Ušao sam u svaku školu samo se nisam slikao, dripčino“, odgovorio je Šapić mašući rukom i unoseći se Čaviću u lice, a sve je to zabeležila kamera.

Viče i na svoje zbog „lošeg“ ponašanja

Pročitajte još...

Vikao je u toku kampanje Šapić i na svoje. Na poslednjoj sednici Privremenog organa grada Beograda, vikao je i na svog koalicionog partnera iz SPS Nikolu Nikodijevića.

„Na pola sednice počeo je da viče na Nikolu Nikodijevića iz SPS koji je kucao poruke na mobilnom telefonu. Šapić je je praktično vikao, tražio da Nikodijević ostavi telefon i sa konstantno povišenim tonom tražio od Nikodijevića da ga sluša“, ispričao je sagovornik portal Nova nakon sednice.

Novinari Nove i N1 za Šapića lažovi

Od dolaska na mesto gradonačelnika glavnog grada Šapić je uspostavio pravilo da na pitanja novinara našeg portala i televizija N1 i Nova neće odgovarati u odsustvu svojih kamera.
Nazivao je novinare te tri redakcije raznim pogrdnim imenima – najčešće lažovima.

View this post on Instagram

A post shared by n1srbija (@n1srbija)

„Budete li vi štitili građane, znate šta… Kukala im majka ako čekaju vas sa N1 da ih zaštitie. Sad su vas pogodili građani što sam ih zamolio da budu tiši. Nemojte da vi izigravate Robin Huda, zaštitnika građana… Nisam ja ovde na sudu N1, ako hoćete da me pitate nešto… rekao je između ostalog Šapić u oktobru ove godine.

„Majstori montaže, ni Kjubik ne režira kao vi“

U septembru 2022. godine Šapić je odgovarao na konferneciji za medije i na pitanje kolege sa N1 televizije koga je nazvao „majstorom montaže“ i da tako ne bi režirao ni „Kjubik“.

Foto: Video/Nova.rs

„Majstori ste montaže, kako ga vi izmontirate, to ne bi ni Kjubik (Stenli Kjubrik, reditelj). Čekam prilog na N1, i šta će da ispadne od onoga što sam rekao, pošto obožavate da mi postavite mnogo pitanje, da me pustite da puno govorim, onda isečete u jedno 45 sekundi mene, pa onda vi 45 sekundi objašnjavate šta sam hteo da kažem, isečete najvažnije stvari, i onda dobijete taj Vaš paket koji vi zovete objektivno, nezavisno novinarstvo“, ocenio je Šapić.

Životinje će se kremirati u „urmama“

Nakon KjubikaNambijeobrezivanja drveća i još mnogo sličnih izjava gradonačelnika, bivši gradonačelnik pogrešio he kada je hteo da kaže da se nakon kremiranaj pepeo stavlja u urne.

„Tamo će se kremirati životinje, kao i ljudi, a onda će da se urma ovde ostavlja ili na nekom drugom groblju“, rekao je Šapić.

„Kako se beše zovu oni…“: Šapić nije mogao da se seti beskućnika

Jedan od poslednjih gafova desio se krajem novembra kada Šapić nije mogao da se seti imena za građane koji nemaju krov nad glavom.

Problem je nastao u trenutku kad gradonačelnik nije mogao pronaći prikladnu reč za građane koji nemaju krov na glavom pa je ispalio: „Došli smo danas ovdje u privremeno prenoćište za, za…. Kako se oni zovu“, okrenuo se zbunjeni Šapić prema saradnicima i poslao poruku koja je odjeknula u javnosti.

Penetracija u građane

Nedugo pre toga Šapić se osramotio izjavivši na TV Hepi kako mu je „gradski aparat omogućio penetraciju u stanovništvo u prestolnici“.

Prema sopstvenom priznanju, to je i uradio.

Auto sa više vozača i kako su u „laži kratke noge“

Hit na mrežama postao je i kada je u emisiji na RTS-u pokušao da objasni koliko je problematično što se veliki broj ljudi vozi sam u Beogradu u kolima.

„Jednom prilikom kada sam vozio sam, prebrojao sam. Nisam mogao da nađem auto sa više vozača. Sve su to objektivni problemi…“, počeo je Šapić.li onda ga je voditeljka prekinula.

„Ali sada kažete i da ste sami vozili…“

„Srbija je na ivici građanskog rata“

Posle rezultata izbora koji su održani 17. decembra Šapić je rekao da se Srbija nalazi na ivici građanskog rata.

On je, gostujući na TV Hepi, naglasio i da se u Beogradu sada stvara „majdanska“ atmosfera koja je bila uvod u strašan rat u Ukrajini koji je razvalio tu zemlju.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Ovo što rade je uvod u građanski rat. Zato ih molim da to ne rade. Mi smo stradali mnogo. Nas je građanski rat upropastio. Još nema pomirenja. To ne sme da se ponovi. Ovo je podstrekivanje na građanski sukob i to ne smemo dozvoliti“, rekao je Šapić.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović kaže za Novu da nisu toliko problem ni same afere, koliko činjenica da Aleksandar Šapić nijednu bitnu stvar u Beogradu nije izveo do kraja, za 18 meseci.

Rebrendiranje komunalaca u “bele“ nas je skupo koštalo, a ništa nismo dobili, pogotovo na planu bezbednosti školaraca. Grad nije preuzeo novu glavnu autobusku stanicu, kao što je bilo najavljivano. Ada most nije spojen sa Rakovicom, novi most na Savi nije ni počeo da se gradi, a za tunel u njegovom nastavku nema još uvek ugovora. Naplata karata u gradskom prevozu je gora nego ikad, priobalje nije očišćeno, divlji splavovi su tamo gde su i bili. Nijedna mera protiv aerozagađenja nije preduzeta“, objašnjava Jovanović za Novu.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Napominje da je pozdravio meru uvođenja besplatnih državnih vrtića i udžbenika, ali da je velika šteta što grad nije uveo kontrolu cena privatnih vrtića, pa je napravio dve klase roditelja.

„One koji su upisali decu u državni vrtić i one koju su ostali ispod crte. Besplatni udžbenici su u Beogradu postojali sve do 2014. godine, upravo ih je stranka gospodina Šapića bila ukinula“, zaključuje Jovanović.

BONUS VIDEO: Šapić tuđi projekat predstavlja kao svoj: Kako se škola iz Jute „stvorila“ u Višnjičkoj banji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar