Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

Vojvođanski klub zahteva od gradskih vlasti u Novom Sadu da predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu pod hitno oduzmu status počasnog građanina glavnog grada Vojvodine, navodi se u saopštenju ove organizacije.

„Vladimir Putin nije dostojan ovog statusa. On je agresor koji vodi najsuroviji osvajački rat u Evropi od Drugog svetskog rata, sa jasnom namerom da uništi suverenu Ukrajinu, sravni je sa zemljom i njeno stanovništvo vrati u najmračniju diktaturu sovjetskih tajnih i bezbednosnih službi iz kojih je i sam ponikao. Ne može se biti za demokratiju i proklamovati njene vrednosti, a istovremeno počastima odlikovati bivšeg KGB-ovca čiji politički neistomisljenici misteriozno umiru, bivaju ubijeni ili samo pukom srećom preživljavaju trovanja“, poručuju iz VK.

„Čovek koji brutalno bombarduje celu teritoriju susedne države, neselektivno, a po svemu sudeći i sa namerom granatira civilne i zdravstvene objekte, ne zaslužuje nikakve počasti, već samo osude“.

Vojvodanski klub podseća da je status počasnog gradanina Vladimiru Putinu dodelila bivša radikalska novosadska vlast, u januaru 2008. godine, a čiji u evropsko odelo presvučeni funkcioneri i danas vladaju gradom.

„Ne mogu se nositi evropsko odelo, proklamovati evropske vrednosti i biti Evropska prestonica kulture, a zatvarati oči na bestijalnost koju režim Vladimira Putina sprovodi nad Ukrajinom i njenim građanima. Oduzmite mu ionako ničim zasluženu počast, spasite obraz sebi koliko- toliko. U protivnom, istorija će pamtiti Novi Sad po sramoti kakvu nikada nije imao, a koju ste mu vi iz vlasti naneli“.

BONUS VIDEO: Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare