Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

Vlast u Srbiji neprestano stvara atmosferu nasilja i mržnje i stoga je odgovorna za svako fašističko nasilje, navodi se u pozivu vojvođanskih nevladinih organizacija građanima na miting "Novi Sad protiv fašizma", sutra na Trgu slobode, a povodom napada na radio voditelja Daška Milinovića.

Posle kratkog obraćanja Milinovića i Marije Srdić ispred Antifašističke koalicije, planirana je šetnju do Keja žrtava racije, gde će govoriti predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić i Bojana Selaković ispred Građanskih inicijativa.

Želja nam je da sa skupa pošaljemo poruke da je fašizam zlo i više nikada ne smemo ćutati i ignorisati ga. Moramo se boriti protiv njega svim silama, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Dodaje se da vlast u Srbiji neprestano stvara atmosferu nasilja i mržnje i stoga je odgovorna za svako fašističko nasilje, tim pre jer se do sada mnogo puta pokazalo da ona drži pod kontrolom ekstremne desničarske grupacije i pojedince.

Milinović je javna ličnost i, zahvaljujući tome, policija je hitno reagovala. Nažalost, svakodnevno su na meti fašizma i ne tako poznati ljudi koji su pripadnici manjinskih i marginalizovanih grupa, ili su žrtve fašizma zbog svojih političkih stavova, a o tome se malo priča, navodi se u pozivu u kojem učesnike pozivaju da poštuju epidemiološke mere.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Grupa za konceptualnu politiku, Zelena mreža Vojvodine, Novi optimizam, Centar za interkulturnu komunikaciju, Centar za održive zajednice i Građanska akcija Pančevo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar