Vojska, crkva, Dodik: Pred sastanak o Kosovu uvek ista pesma

Politika 28. avg. 202011:26 > 11:40
Podeli:
Foto: Vesna Lalic/Nova.rs; AVbuducnostsrbije

Uoči svakog važnog sastanka na temu rešavanja kosovskog čvora, pa tako i pred ovaj nastupajući u Vašingtonu 4. septembra, srpska vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem odigra malu tročinku: Milorad Dodik pošalje poruku da se status Republike Srpske i Kosova u međunarodnoj javnosti moraju tretirati isto; predsednik Srbije se sastane sa patrijarhom Irinejem koji daje podršku vladi po pitanju KiM; na kraju, imamo obavezan performans sa vojskom i naoružanjem.

Isti scenario imali smo i ovoga puta, međutim, sagovornici Nova.rs smatraju da je to samo predstava za domaću javnost, te da ovakve poruke nemaju apsolutno nikakvog efekta na međunarodne diplomate.

PROČITAJTE JOŠ...

Kada je vrh Republike Srpske sredinom jula u Banjaluci pokrenuo pitanje statusa tog bosanskohercegovačkog entiteta, od predsednika Srbije dobio je obećanje da će se time baviti u mesecima koji dolaze i kratak odgovor: „Dejton je sveto pismo“. Dodik je, međutim, u Beograd došao juče, baš nekako uoči uoči sastanka u Vašingtonu i nakon razgovora sa predsednikom Srbije, poručio isto ono što govori godinama unazad.

Ustaljeni šablon

„Pitali smo danas i predsednika Vučića kako je moguće da neka međunarodna zajednica priznaje pravo Kosovu da se izdvoji iz teritorijalnog integriteta Srbije, a da recimo Republika Srpska to nema. A zašto je to problem ako mi pitamo? Zašto je to problem ako tražimo odgovore, ne samo ovde, nego na svim drugim mestima?“, upitao je juče Dodik i istakao da on nije za „separaciju“ već za status Srpske predviđen Dejtonskim sporazumom.

„Ako to nije moguće, sasvim je logično i normalno da mi razmišljamo o nekom drugom statusu“, ipak je dodao.

Ranije u toku meseca Vučić se sastao i sa patrijarhom Irinejem, a teme razgovora kako je sam predsednik Srbije napisao na Instagramu, bile su važne nacionalne teme, borba za Kosovo i Metohiju, bolji položaj Srba u regionu, kao i o završetak radova u Svetosavskom hramu u Beogradu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kad je reč o trećem činu predstave, odnosno porukama da je Srbija itekako vojno spremna da se brani, pre šest dana je Vučić sa aerodroma u Batajnici poručio da će tokom oktobra Vojska Srbije prikazati sve od naoružanja kojim raspolaže i da će se na bojevom gađanju koje će tim povodom biti organizovano – „tresti zemlja“.

„Danas se više nego ikada videlo koliko je srpska vojska napredovala i koliko su vojnici opremljeniji i obučeniji nego ranije. Moral pripadnika Vojske Srbije je visok i dodao da će u narednom periodu akcenat biti na povećanju broja bojevih gađanja i padobranskih skokova.To nam je potrebno jer ne pravimo vojsku da bismo nekom pretili već da, u slučaju potrebe, ne daj Bože, budu u stanju da zaštite zemlju od svakog potencijalnog agresora“, kazao je predsednik Srbije.

Insturmentalizacija Crkve

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da za ovakve poruke nema nikakve realne osnove, pogotovu za povezivanje statusa Republike Srpske i Kosova.

Foto: Filip Krainčanić/Tanjug

„Svako diranje u Dejtonski sporazum za međunarodnu zajednicu je neprihvatljiv. Nema nikakve realne osnove za tako nešto, čak ni u vreme Trampove administracije koja je blagonaklonija prema Srbiji po pitanju Kosova od prethodnih američkih predsednika“, navodi Đukanović.

Kada je reč o crkvi, Đukanović kaže da se ona uvek koristila kao bitan faktor za svaku vlast godinama unazad, po pitanju podrške u borbi za Kosovo.

„Setimo se i da je partrijarh Pavle dao podršku Slobodanu Miloševiću za potpisivanje Dejtonskog sporaua“, navodi Đukanović.

Dodik kao kvisko

Dugogodišnji novinar Rojtersa i politički analitičar Jakša Šćekić kaže da su dometi ovakve jedne predstave pred svaki važan sastanak o Kosovu isključivo za domaću upotrebu.

Foto: NOVA S

„Dodik je kao kvisko, postoji nekakav sistem spojenih sudova u smislu što nam je Kosovo dalje, to nam je Republika Srpska bliže. Dodik je hvalio svakog srpskog predsednika i po potrebi poredi Kosovo i Republiku Srpsku. Onda tu imamo sastanak Vučića i patrijarha, koji je koštao 43 miliona evra. Toliko će biti uloženo u Hram Svetog Save, uz obećanje da će možda Putin biti na otvaranju i priče da imamo novu Aja Sofiju u Beogradu, eto toliko košta ćutanje patrijarha i njegovo zaboravljanje sopstvenih poruka o izdaji KiM“, objašnjava Šćekić i dodaje da se uz propratne slike srpskog vojnog naoružanja u narodu hrabri nepobedivi duh srpskog naroda.

„Generalno gledano, sve su to manifestacije koje bodre duh, na međunarodnu javnost to nema nikakvog uticaja. Sastanak u Vašingtonu izgleda ovako. Ako dođe Tramp neće biti „cile-mile“, neki sporazum će morati da se napravi. Ako ne dođe, sve je to jedna foliraža“, zaključuje Šćekić za Nova.rs.

Komentari

Vaš komentar