Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Izjava Milorada Dodika da će Aleksandru Vučiću dati napismeno stav Republike Srpske kako je nemoguće razgovarati o odvajanju Kosova, a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu RS, deo je plesa dvojice političara koji sa manjim prekidima igraju već godinama. Ocenjujući ovo kao šablon koji se po potrebi ponavlja, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je ovakav razgovor možda poen za prvog čoveka Srpske, ali je čist autogol za predsednika Srbije.

Naime, tokom jučerašnje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci, Milorad Dodik je rekao:

„Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću napisaću stav Republike Srpske o tome da je nemoguće razgovarati o eventualnom odvajanju Kosova ili nekom posebnom statusu, a da se u tome ne razgovara i o nekom posebnom statusu Republike Srpske“.

Dodik je dodao i da je Kosovo za Srbiju pitanje broj jedan, ali da prvo pitanje u nacionalnom smislu treba da bude Republika Srpska.

„I zato vidimo da u tom planu može da se poveže ta vrsta našeg interesa. Smatramo da Kosovo ne može da bude priznata međunarodna država na način kako to neke zemlje u svetu prihvataju, a ako idemo s pozicije ovih koji to prihvataju, onda naravno i Republika Srpska treba da ima isti tretman“, poručio je Dodik.

Vučić je, sa druge strane, rekao da je za Srbiju Dejtonski sporazum „sveto pismo“, te da je Srbija garant sprovođenja tog dokumenta.

„Voleli bismo da stvari ostanu u okvirima Dejtonskog sporazuma onako kako sam, čini mi se razumeo predsednika Dodika. Za sve druge ideje koje je danas predsednik Dodik iznosio sa svojim saradnicima naša obaveza je da čujemo, saslušamo i želimo da vidimo nešto i u pisanom obliku“, rekao je Vučić.

Foto:Zoran Lončarević

Problem leži u tome, ocenjuje Jakšić, što se jedne te iste stvari ponavljaju svaki put kad se aktuelizuju pregovori o Kosovu i postoji pritisak na srpsku vlast da se potpisivanje sporazuma privede kraju.

„Ovo je konfekcijski narativ Milorada Dodika. Stalno priča o tome, poredi Republiku Srpsku sa Kosovom i tako godinama uvlači Srbiju u problem svojim stavom. Ako Aleksandar Vučić to sluša i ne ogradi se od toga, to je onda davanje saglasnosti, što je vrlo rizična kalkulacija. On tako praktično šalje poruku zapadu „ako mi ne pomognete sa Kosovom, onda će morati i Republika Srpska da se reši po istom sistemu“. A siguran sam da dva političara njihovog kalibra znaju da to apsolutno nije realno i mogu da kažem da nam u borbi za Kosovo ovakve situacije stvaraju više štete nego koristi“, navodi Jakšić i dodaje da ovo možda može da bude poen za Dodika u njegovom ambijentu, ali da Vučić od ovakve igre može da ima više štete nego koristi.

On je uveren i da u celoj stavri postoji i vremenskak koordinacija.

„Uveren sam da nije slučajno da se u vreme pregovora o Kosovu u Briselu zakaže poseta Vučića Banjaluci, odakle onda Mile Dodik šalje ovakve poruke. Zapad traži priznavanje Kosova i apsolutno poštovanje suvereniteta i integriteta BiH, čiji je RS deo. I to se neće menjati šta god Dodik govorio, a Vučić prećutno odobravao. To može da bude samo kontraproduktivno, a sve me ovo podseća na onu situaciju kada je Ana Brnabić ćutke slušala kako Emir Kusturica žali što Republika Srpska nema atomsku bombu. Van pameti“, zaključuje Jakšić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare