Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) izbačen je iz izvršne vlasti u Novom Sadu i time je Srpska napredna stranka raskinula koaliciju sa ovom partijom. Iako je formalni povod za razlaz bio to što ove dve stranke "suštinski drugačije vide budućnost Srbije", pravi razlog za ovakvu odluku vladajuće partije su incidenti u Skupštini Srbije u kojima je učestvovao i predsednik POKS-a Vojislav Mihailović.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zahvalio se danas POKS-u na saradnji, navodeći da ove dve stranke koje suštinski drugačije vide budućnost Srbije, pa samim tim i Novog Sada kao drugog po veličini grada u državi. Đurić je objasnio da zbog velike odgovornosti koju Srpska napredna stranka ima prema sugrađanima, ne želi ni na koji način da dovede u pitanje razvojnu politiku koju već čitavu deceniju uspešno sprovodi i oko koje se okupila sa manjinskim koalicionim partnerima.

Pročitajte još...

A šta je pravi razlog raskida?

Tokom rasprava na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji, a na kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, došlo je do incidenta koji je u jednom trenutku prerastao u fizički sukob poslanika. Nezadovoljni zbog toga što predsedavajući Skupštine Vladimir Orlić ne poštuje Poslovnik, poslanici POKS-a, Novog DSS, Zavetnika i Dveri ustali su sa svojih mesta, a ubrzo su isto učinili i poslanici SNS. Dok su se poslanici čupali za revere i razmenjivali psovke, Vučić je sa svog mesta uporno govorio.

„Možete da zamislite kako je uljudno ponašanje ovo navijanje sa poslovnikom. Vi ste Kosovo dali, a mi ga branimo. Lažovi jedni. Pošto ste već predali Kosovo i Metohiju, ja ću da objasnim kako ćemo da izlečimo Kosovo i Metohiju. Narod treba da vidi ovo vaše huligansko ponašanje…. Više puta ste počinili najveću izjavu i pri tome ostajete… Oni nam drže predavanje o patriotizmu i Srbiji“, poručio je Vučić i krenuo da pokazuje papire iz albanskih medija koji su objavili fotografije transparenata iz Skupštine koji su držali predstavnici „Patriotskog bloka“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Pustite ih neka rade šta hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do nonpejpera. Kažu mora to da se pokaže, a to je neoficijelni diplomatski papir… Nisam fasciniran nešto, šta biste da me bijete? Da se vi pitate prodali biste Kosovo odavno, poručio je Vučić.

Nakon incidetna, Vučić se, između ostalog, ljutito obratio predsedniku POKS-a Vojislavu Mihailoviću.

“Jesi ti, Vojo, krenuo da me biješ? Valjda su mislili da će nekoga da uplaše. Zamislite da se uplašite Miloša Jovanovića i Boška Obradovića. Vas trojica da me bijete? Vi junaci da me bijete? Došli ste da me bijete, je li? Sram vas bilo”, rekao je Vučić.

Nakon sednice, stigla je vest o raskidu koalicije, a njoj je govorio i sam Mihailović.

„Odluka SNS da raskine lokalnu koaliciju sa POKS u svim opštinama i gradovima, odnosno u Novom Sadu i Bečeju je logična, jer su naše politike duboko suprotstavljene kada je glavna i aktuelna državna tema u pitanju, a to je strategija odbrane Kosova i Metohije. Smatramo da je politika vladajuće koalicije, popuštanja prema zapadu vrlo pogrešna i duboko u suprotnosti sa vitalnim interesima države Srbije i srpskog naroda u celini“ – izjavio je predsednik POKS, Vojislav Mihailović.

Vojislav Mihailović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Ne čudi nas ovakva odluka SNS, obzirom da je POKS žestoko kritikovao takvu politiku na poslednjoj Skupštini Srbije. Nespojivo je bilo da učestvujemo u vlasti sa SNS na lokalnom nivou, bez obzira što ona ima komunalni karakter. POKS je opozicija vlasti na republičkom nivou, u gradu Beogradu i još 38 gradova i opština širom Srbije gde ima odbornike, a od danas će biti konstruktivna opozicija i na lokalnom nivou u Novom Sadu i Bečeju“, dodao je Mihailović.

BONUS VIDEO Tuča u Skupštini: Potpuno rasulo na sednici na kojoj je Vučić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare