Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS), Nova Demokratska stranka Srbije (DSS), Zavetnici i pokret Dveri nastupaće ubuduće jedinstveno u Skupštini Srbije po pitanju Kosova i Metohije, a protiv tabloida koji su najavljivali da te stranke spremaju paljenje parlamenta biće podnete krivične prijave, rekli su danas stranački lideri.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, pre početka sednice parlamenta, rekla da je ta stranka „deo državotvorne opozicije“ a da će po pitanju Kosova i Metohije i „odbrane suvereniteta i vitalnih državnih i nacionalnih interesa od danas četiri političke stranke i tri poslanička kluba nastupati kao jedan“.

Đurđević Stamenkovski je rekla da je to njihova odgovornost „prema pola miliona građana koji su im dali podršku na izborima, i prema svima onima koji se protive potpisivanju francusko – nemačkog ultimatuma“.

Ona je navela da se protiv lidera te četiri stranke vodi „propaganda“ u tabloidima.

„Srpska javnost je putem tabloida obaveštena da će ove političke grupacije danas zapaliti ovu Narodnu skupštinu. To više nije samo političko pitanje, to je pitanje za srpsko pravosuđe, i to je adresa na kojoj ću se obratiti insistirajući na tome da ti megafoni ovog režima dokažu da smo mi želeli bilo kakve nemire i bilo kakvo nasilje“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je navela da niko ne može da ih optuži za rušenje ustavnog porekta, „jer sve što činimo je upravo odbrana ustavnog poretka“.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da ta stranka traži raspisvanje izbora za predsednika Srbije, jer smatra da glasači Aleksandra Vučića nisu glasali za to da se potpiše nemačko – francuski sporazum.

„On je izgubio legitimitet, i treba da ga potvrdi“, kazao je Mihailović.

Predsednik Dveri Boško Obradović je rekao da „predsednik Republike treba da bude veran svojoj zakletvi na Jevanđelju i Ustavu Srbije, da će svim svojim snagama braniti suvereintet, uključujući i Kosovo i Metohiju“.

Predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović je rekao da opozicija nije došla da na posebnoj sednici parlamenta o Kosovu i Metohiji „pravi cirkus“, već zbog ozbiljne rasprave za koju je naveo da zna da je „nećemo imati“.

„Aleksandar Vučić je izjavio pred svima nama da smo spremni da prihvatimo koncept i radimo na implementaciji i primeni predloženog (francusko-nemačkog) sporazuma kojim će Srbija prihvatiti secesiju južne pokrajine“, rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da je Vučić time „krenuo najotvorenije putem evro-atlantskih integracija“.

BONUS VIDEO Trominutni aplauz za Vučića u Skupštini Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar