Foto: Ana Hegediš Lalić/Nova.rs

Politička scena u Novom Sadu biće uskoro bogatija za još jednu opciju, nezvanično saznaje VOICE.

Kako navode izvori portala VOICE, već se daleko odmaklo u stvaranju građanske opcije, čiju okosnicu bi trebalo da, navodno, čine aktivisti i neformalne organizacije koje su se prethodnih godina suprotstavljale pogubnim politikama gradske vlasti, naročito onima u oblasti urbanizma.

Ipak, za sada niko ne želi da jasno i nedvosmisleno izađe sa imenima i detaljima, a nezvanično potvrđuju da su im jasna meta naredni redovni lokalni izbori, koji u Novom Sadu sleduju za manje od dve godine. Naravno, ukoliko najavljeni odlazak Miloša Vučevića u Vladu Srbije ne izazove vanredni izlazak na birališta.

VOICE je podsetio da se prethodnih godina, u različim delovima Novog Sada, pojavio veliki broj autentičnih inicijativa građana, poput „Sačuvajmo Park kod Muzeja Vojvodine“ i „Sačuvajmo Liman od betona“.

Takav vid organizovanja postao je svojevrstan model i inspiracija brojnim građanima koji su se, kako je navedeno, u svojim naseljima suočavali sa sličnim problemima.

Predstavnik udruženja Europlis Dane Pribić je za VOICE potvrdio da se radi na novoj političkoj opciji, ali nije želeo da otkriva više detalja.

Kako kaže, u pitanju je normalan sled koraka, nakon što su inicijative građana počele međusobno da se upoznaju, druže, dele znanje i iskustva i da solidarno jedni drugima pomažu i dele resurse.

„Reč je o opštoj potrebi da se ta građanska borba nekako nadogradi, da se preuzme odgovornost, dobije poverenje građana i dođe u poziciju da se najdirektnije moguće, u skladu sa javnim interesom, odlučuje o planovima i projektima u Novom Sadu“, rekao je Pribić.

Predsednik Saveta Mesne zajednice „Liman“ Dragoljub Perković smatra da se u Novom Sadu u prethodnih nekoliko meseci dogodilo više stvari koje su dodatno povezale građane, aktiviste i neformalne inicijative.

Ocenio je da bi to zaista moglo iznedriti neku konkretnu opciju, „pa i onu izbornu“.

Prema njegovim rečima, kada dođe trenutak da se organizujemo za te izbore, „mislim da će to biti stvar procene“.

„Kao i za mesne zajednice kada smo odlučivali da li da se kandidujemo, da li da izlazimo, nekako smo pokušali da vidimo da li imamo neke šanse da uspemo u tome“, rekao je Perković.

Aktivistkinja Suzana Jozić, koja je 21. jula prilikom protesta ispred Skupštine AP Vojvodine zbog usvajanja Generalnog urbaničkog plana bila i fizički napadnuta od strane pripadnika privatnog neobeleženog obezbeđenja, je rekla da je na ulici „jer ne pristaje da živi u diktaturi jednog čoveka i njegovih podanika“.

„Da postoji opozicija u ovoj zemlji, ja ne bih bila na ulici, ja se ne bih morala tući i ne bih se morala baviti nečim što u principu zaista nije moj posao“, rekla je ona.

Dodala je da je na izborima bila posmatrač.

„Pošto sam bila na izborima posmatrač, na moje oči sam videla krađu, prisustvovala sam izdaji svih opozicionih lidera i, govorim u svoje ime, ja na njih više ne pristajem“, rekla je Jozić.

Deo novosadskih aktivista nedavno je zakoračio u politiku, pošto je doskorašnji član Omladinske studentske akcije (OSA) Mladen Cvijetić sa još nekoliko kolega osnovao novosadski odbor stranke Zajedno, jedne od članica koalicije MORAMO.

Prema njegovim rečima, u Novom Sadu „je dogorelo“, jer je vlast Miloša Vučevića prešla sve granice,

Kazao je i da će zato Zajedno za predstojeće izbore uputiti svima poziv na zajedničko delovanje.

„Svi ljudi koji su slobodne misli, koji su opozicionog karaktera, sve organizacije pozivamo da se ujedine u što širi front, da udarimo u vlast sa svih strana, jer smatram da je došlo krajnje vreme“, rekao je Cvijetić.

BONUS VIDEO: Novosađanin kom su klečali na vratu: Fizički se oporavljam, psihički će ići teže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar