Foto: Nenad Mihajlović/nova.rs, 021.RS, PROMO

Momci u belim majicama koji su u četvrtak u Novom Sadu zavrtali ruke, udarali pesnicama, obarali ljude na pod i davili ih držeći im koleno na vratu, deo su privatnog obezbeđenja “Intersek tim”. Ova kompanija svesrdno je pomagala pripadnicima policije u batinanju građana koji su protestovali protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana i realizacije projekta Novi Sad na vodi. Inače, reč je o firmi za obezbeđenje koja godinama sarađuje sa gradskim službama, javnim preduzećima i državnim institucijama, a samo u toku ove i prethodne godine sa njima sklopile ugovore vredne oko 190 miliona dinara.

Ono što se dešavalo u četvrtak u Novom Sadu mnogi su uporedili sa ubistvom Džordža Flojda, prilikom hapšenja u Mineapolisu u Americi. Jer, kad vidite da nekog obaraju na zemlju prilikom hapšenja i da mu drže koleno na vratu – to je naprosto prva asocijacija.

A to smo gledali u Novom Sadu.

Građani su počeli da se okupljaju već oko devet sati pokušavajući da spreče usvajanje GUP, koji praktično omogućava izgradnju Novog Sada na vodi. Ulaz u skupštinu čuvalo je skupštinsko obezbeđenje, ali i pripadnici privatnog obezbeđenja u belim majicama. Usledilo je guranje, udaranje, a u jednom momentu građani su prosuli zelenu farbu po štitovima i policajcima.

Vučić: Policija je bila blaga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dan kasnije saznao da je bio „neki protest“ u Novom Sadu i da prethodno „nije imao pojma šta se zbivalo“.

Prema njegovim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“, i dodao da je reakcija policije bila „blaga“.

„Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvravćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više“, rekao je Vučić.

U trenutku kada su protestanti odlučili da probiju ogradu, policijske jedinice sa štitovima i kordonima pružili su otpor i počeli da odbijaju građane. Počelo je da deluje i priavtno obezbeđenje, a u jednom trenutku oborili s muškarca iz Novog Sada na pod. Dok mu je jedan zavrnuo ruku, a koleno držao na leđima, drugi je svom težinom klečao na njegovom vratu. Isti potez korišćen je i prilikom hapšenja Džordža Flojda u Mineapolisu, koji je preminuo jer mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu osam minuta i 46 sekundi. On je zbog ubistva Flojda osuđen na 21 godinu zatvora.

Zatim su se pojavilli su se snimci i gde osobe u civilu, na čijim majicama piše samo “obezbeđenje“, hapse građane, bez obzira na to što nisu zvanično obezbeđenje Skupštine Vojvodine.

Da je reč o radnicima firme za obezbeđenje “Intersek tim” javnost su obavestili potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i predsednik pokreta “Ćale ovo je za tebe” Petar Đurić.

Unosni poslovi sa gradom i državom

Inače, reč je o firmi koja godinama unazad posluje za gradskim službama u Novom Sadu, javnim preduzećima i državnim institucijama.

Samo u toku ove i prošle godine sklopili su čitav niz unosnih poslova.

U junu ve godine potpisali su ugovor sa Javnim komunalnim preduzećem Informatika, vredan oko 21,6 miliona dinara. Bili su jedini ponuđač na tenderu.

Sledeći ugovor u ovoj godini je potpisan sa Službom za zajedničke poslove grada Novog S. Ugovor je zaključen u maju, a njegova vrednost je 30 miliona dinara.

Sa Ministarstvom odbrane ugovor je zaključen 22.aprila 2022, a vredan je 11,6 miliona dinara.

Vrednost celog ugovora je oko 600 miliona dinara, ali je podeljen po partijama i kvartalima. Novosadska firma je deo konzorcijuma koji je dobio posao.

Zatim je Gradska uprava za imovinu i imovinsko pravne poslove Novog Sada sa “Intersek timom” potpisača ugovor za servisiranje i održavanje video nadzora, vredan milion dinara.

U oktobru 2021. potpisali su ugovor o nabavci termovizijskih kamera sa Ustanovom studentskog standarda, vredan oko 4,4 miliona dinara, zatim sa JP Novosadska toplana za usluge obezbeđenja – 23 miliona dinara. U maju 2021. “Intersek tim” ugovorio je posao sa Službom za zajedničke poslove grada Novog Sada u vrednosti od 30 miliona dinara, dok je u martu Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine Novi Sad ovoj firmi dodelilo ugovor od 66 miliona dinara.

Ukupni prihodi ove firme od 2019. do 2021. godine porasli su sa 150 na 327 million adinara, dok se njihov kapital u istom periodu uvećao sa 11 na 22,8 miliona.

Obezbeđivali i posetu Paris Hilton

Ova firma je 2016. godine obezbeđivala i posetu bogatašice Paris Hilton Beogradu. Firma Interk tim dugi niz godina radi i obezbeđenje dočeka novih godina na trgu, kao i obezbeđenje velikih manifestacija, poput EXIT-a, Tamburica festa, Green love festivals i različitih sportskih događaja.

BONUS VIDEO: Brutalno privođenje demonstranta u Novom Sadu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare