Profesorka u penziji Vesna Rakić Vodinelić Foto: N1; Vesna Rakić Vodinelić

Profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union u penziji Vesna Rakić Vodinelić ocenila je u Novom danu da se u Srbiji žene tretiraju kao u 19. veku i da "dobar deo društva smatra da žena nije čovek".

„Kada sam čula neke reakcije na ispad ili bolje rečeno na pljuvanje koje je Žaklina Tatalović doživela od takozvanog Ace Lukasa, setila sam se Srpskog građanskog zakonika i položaja žene po tome. Kao da se nalazimo ponovo u 19. veku. Taj Zakonik je iz 1844. godine i po njemu se žene izjednačavaju sa ‘zgranutim i sa uma sišavšim’, dakle sa licima koja nemaju poslovnu sposobnost i koja nisu u stanju niti da rade za sebe niti da govore za sebe“, navodi Rakić Vodinelić za N1.

Ona je dodala da takav odnos prema ženama „užasno iritira“, kao i da „u novije vreme takav jedan odnos i takvo patroniziranje žena potiču od samog političkog vrha u ovoj zemlji“.

Rakić Vodinelić je podsetila na događaje kada su zaposlene u Upravi Grada Beograda izašle da brane čelnike vlasti od predstavnika opozicije.

„Doživela sam to kao pokušaj stavljanja žena u nekakav tor. Doduše, možda namirisan i lepo doteran i mislim da se tako nešto uopšte ne treba dopustiti. Morala je da se pruži prilika Žaklini Tatalović, koja je pametna, lepa i hrabra žena, da digne glavu pred čitavim auditorijumom. Naravno, solidarnost se u takvim situacijama podrazumeva. Niko ne treba da bude Lukas, ni prema ženi, muškarcu, detetu, a ni prema životinji“, naglašava Rakić Vodinelić.

Pre njenom mišljenju, mi živimo u vremenu gde su žene pod uticajem Zakonika od pre skoro 200 godina.

„Dobar deo našeg društva smatra da žena nije čovek…Dok god naše društvo ne shvati da mi žene ne treba da živimo u rezervatu i da nikakva posebna briga prema ženama koje se trpaju u rezervat nije dovoljna da bi se shvatilo da je žena – čovek. I ja mogu samo da ponovim: ‘Žena je čovek’, i ja sam sebe doživljavala kao čoveka ceo svoj život“, naglašava Rakić Vodinelić.

Ona smatra da naša država ima dobre pravne norme koje izjednačavaju žene sa muškarcima, ali ističe da je problem u praksi.

„Naše tužilaštvo je u potpuno devastiranom stanju i izručeno je u celosti političkoj vlasti“, kazala je Rakić Vodinelić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar