Foto: Beta/Miloš Miškov/Nova.rs

Na parlamentarne izbore, koji su zakazani za 26. april, stranke vladajuće koalicije SNS i SPS izaći će sa dosadašnjim koalicionim partnerima dok, prema saznanjima Nova.rs, proevropske stranke, među kojima su Srbija 21, LSV i SMS pregovaraju o formiranju zajedničke liste. LDP je danas doneo odluku da izlazi na izbore, dok su članice Saveza za Srbiju još pre mesec dana proglasile bojkot.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je raspisao parlamentarne izbore, a predizborna kampanja u kojoj će stranke, udruženja i pokreti predstaviti svoje programe i kandidate trajaće 53 dana.

Ko izlazi

Izvesno je da će Srpska napredna stranka na izbore izaći u koaliciji sa SDPS-om Rasima Ljajića i PUPS-om, a prema saznanjima portala Nova.rs u koaliciji oko SNS ostaće i članovi SPO-a i PSS-a Bogoljuba Karića, koji su i na prethodnim izborima bili na listi naprednjaka kao pojedinci.

U istoj koaliciji, kako je ranije izjavio Aleksandar Vulin, biće i njegov Pokret socijalista, a kako saznajemo koalicionu saradnju sa SNS-om nastavlja i SNP Nenada Popovića.

„Zadovoljan sam svim koalicionim partnerima SNS“, rekao je danas lider SNS Aleksandar Vučić.

Socijalisti će i na ove izbore izaći u savezu sa Jedinstvenom Srbijom, sa kojom su danas potpisali koalicioni sporazum.

„SPS će nastupati zajedno sa JS, a SNS će imati svoju koaliciju, osim u nekim sredinama gde se proceni da je potrebno da idemo zajedno na lokalne izbore“, rekao je predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Pregovori proevropskih stranaka o zajedničkoj listi

Da će učestvovati i na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, ranije su najavili nedavno osnovan pokret Srbija 21, Vojvođanski front koji je okupljen oko LSV, Građanski demokratski forum i Stranka moderne Srbije. Kako nam je potvrđeno, u ovim strankama i koaliciji vode se razgovori oko formiranja zajedničke izborne liste.

„Vojvođanski front, koji čini 10 isključivo vojvođanskih stranaka i pokreta, već je doneo odluku da izlazi na izbore. Razgovaramo sa Srbija 21, SMS i GDF i umereni sam optimista. Imamo dobru volju, ali đavo je uvek u detaljima“, navodi za Nova.rs Bojan Kostreš, koordinator Vojvođanskog fronta i funkcioner LSV.

Liberalno demokratska partija danas je odlučila da izlazi na izbore, a predsednik te stranke Čedomir Jovanović rekao je da će o „ideji, politici i o tome kako sačuvati mir u zemlji i regionu“ razgovarati sa svima. Za sada nije poznato ko će sve biti deo ranije najavljenog pokreta oko LDP – „Zvono, a ne stranke“.

Odluku o učešću na izborima danas će doneti i Nova stranka Zorana Živkovića.

Prema najavama, snagu na biralištima izmeriće i pokret Jedan od pet miliona, a nije poznato da li će se pridružiti nekoj koaliciji.

Na izborima će učestvovati i SPAS Aleksandra Šapića, koji nije uspeo da postigne dogovor o koaliciji sa Veroljubom Stevanovićem, liderom Zajedno za Šumadiju, i Milanom Stamatovićem, predsednikom Zdrave Srbije.

Samostalno ćemo učestvovati na izborima. Na našoj listi biće članovi SPAS-a i pojedinci koji nas podržavaju“, navodi Šapić za naš portal.

Kako je juče objavljeno, koaliciju su napravili upravo stranke Stamatovića i Stevanovića, a sa njima u savezu biće i Bolja Srbija Dragana Jovanovića. Prema ranijim najavama, DSS će na izborima učestvovati u okviru koalicije Metla sa još nekoliko pokreta, a izvesno je da će izborne liste podneti desničarske partije – Srpska radikalna stranka, Zavetnici, Levijatan.

Samostalni poslanici Đorđe Vukadinović i Miladin Ševarlić saopštili su da će na predstojeće izbore izaći organizovani u grupu građana, sa nestranačkim kandidatima, ali ime tog pokreta, za koji su naveli da će biti opštenarodni, još nisu odredili. Na izbore izlazi i Pokret za obnovu kraljevine Srbije.

SzS i PSG u bojkotu

Sa druge strane, izvesno je da će izbore bojkotovati članice Saveza za Srbiju, ukupno devet partija i udruženja, među kojima su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, pokret Dveri… Iz ovog saveza izašla je partija Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenova, koja se odlučila na učešće na izborima u Šapcu, ne i na republičkom nivou. Na lokalne izbore izlazi i gradonačelnik Praćina Saša Paunović. On je napustio Demokratsku stranku, i izaći će na izbore ispred grupe građana.

Početak kampanje bojkota proglašen je na skupu u Beoradskoj areni 1. februara, na kom su bili i članovi Pokreta slobodnih građana, koji su takođe odlučili da ne učestvuju na izborima.

„Oni koji budu izašli na izbore rade u korist Aleksandra Vučića. Na tim listama samo je jedno ime ‘Vučić’, i svako ko će sedeti u parlamentu zove se ‘Vučić'“, rekao je tada Đilas.

Da neće učestvovati na izborima, ranije je najavio i Dosta je bilo. Predsednik tog pokreta Saša Radulović izjavio je da DJB ne može da učestvuje na izborima u kojima su im „vezane i noge i ruke“, te da je bojkot jedini način da se dođe do fer izbornih uslova.