Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je parlamentarne izbore u Republici Srbiji za 26. april 2020. godine.

„Želim svim učesnicima sreću i uspeh“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. „Mogu da potvrdim da će izbori biti 26. aprila“.

Vučić je rekao da kampanja trajati više od 50 dana i ocenio da je reč o jednoj od najdužih kampanja ikada.

„Želim svima uspeh. Sada ne mogu da govorim kao stranački predsedstavnik. Želim da sve protekne mino i demokratski.  I da narod po svojoj volji izabere svoje predstavnike. Naravno biti povišenih tonova i strasti. Uvek ih je bilo i biće, ali je važno da sve bude demokratski“, rekao je predsednik.

Nema nikakvih dogovora oko Kosova

Govoreći o Kosovu Vučić je rekao ne postoji nikakav veliki plan, niti dogovor o rešenju kosovskog pitanja i ponovio da je njegov uslov za suštinske razgovore o tom pitanju prethodno ukidanje taksi.

Vučić je po povratku iz Vašingona rekao da je ovih dana bilo puno neistina i da želi građanima da kaže punu istinu o čemu se razgovara, koje su teme na stolu i šta je to što čini Srbija po tom pitanju.

„Bilo je mnogo neistinitih vesti kako su postignuti neki veliki dogovori, kako postoji plan. O tome se razgovara, ali ništa od toga ne postoji“, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Zadovoljan susretima u SAD

Istakao je i zadovoljstvo razgovorima u Vašingtonu, te da je zahvalan ljudima iz Trampove administracije što su pookazali dobru volju prema našoj zemlji.

„Verujem da će rezultati posete dati plodove u budućnosti, ma ko bio na vlasti u Srbiji u godinama pred nama, Na otvoren način mogli smo da iznesemo našu politiku, sve naše stavove i ono što posebno cenim kod Američkih domaćina je što su pokazali više nego dobru volju da nas saslušaju“, rekao je predsednik.

On je istakao da će vrata našoj politici u Vašingtonu u budućnosti makar biti odškrinuta, ako ne potpuno otvorena, a da svakako neće biti zatvorena.

Vučić je rekao da Kosovo nije bilo jedina tema susreta u SAD te da imao priliku da sedi sa „trojicom najbližih njegovih saradanika“.

„Imali dobar i otvoren razgovor. Mislim da smo otvorili priliku da se glas Srbije čuje. Mislim da niko iz Srbije nije ima ovakvu mogućnost da ovoliko vremena provede sa najbližim saradnicama predsednika SAD“.