Sednica Skupstine Srbije
Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Danas se održava prva sednica na kojoj će Narodna skupština razmatrati promene Ustava. Građani Srbije bi na referendumu, najverovatnije do kraja godine, trebalo da glasaju o tim promenama i to, kako sada stvari stoje, samo u delu koji se odnosi na pravosuđe. Tačan termin još nije poznat, ali sudeći prema najavama to bi trebalo da se dogodi već na jesen. Prethodno će tekst o kome se glasa morati da prođe kroz komplikovanu proceduru.

Posle višegodišnjeg odlaganja, srpske vlasti konačno su započele proceduru promene Ustava, a na zahtev Evropske unije. Iako je prema Akcionom planu za Poglavlje 23, referendum o ustavnim amandmanima trebalo da bude održan još krajem 2017, Vlada je Predlog promene Ustava usvojila tek krajem decembra prošle godine.

Ni tada formalno nije počela procedura izmene najvišeg pravnog akta. To se dogodilo sredinom aprila, kada se nadležni skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo izjasnio o tom predlogu.

O Predlogu za promenu Ustava danas će raspravljati poslanici na sednici parlamenta će se izjašnjavati o Vladinom predlogu promene Ustava, a predlog će, prema najavama, obrazlagati premijerka Ana Brnabić. Da bi taj predlog bio usvojen, neophodno je da za njega glasa dve trećine poslanika. Posle toga sledi i izrada samog teksta za šta je zadužen Odbor za ustavna pitanja.

Ne očekuje se da će na tome biti utrošeno mnogo vremena, budući da je tekst ustavnih amandmana (nezakonito) već pripremilo Ministarstvo pravde u vreme kada je na njegovom čelu bila Nela Kuburović. Tada je sačinjeno nekoliko verzija ustavnih amandmana, a poslednja je, kako su rekli u Vladi, dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije.

Ana Brnabić i Ivica Dačić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada konkretan predlog ustavnih izmena bude i formalno sačinjen, biće organizovana javna slušanja, nakon čega se taj predlog usaglašava sa eventualnim primedbama.

Moguće je da Nacrt ustavnih amandmana još jednom bude upućen Venecijanskoj komisiji na ocenu i odobravanje, a u slučaju da odgovor bude pozitivan stavlja se na glasanje u parlamentu. Za usvajanje ustavnih amandmana potrebno je da za njih glasa dve trećine poslanika.

Budući da se promene Ustava odnose na pravosuđe, o njima će morati da se izjasne građani na referendumu. Kako je najavio predsednik Skupštine Ivica Dačić, on bi mogao da bude održan već na jesen, pred održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

“Ukoliko se realizuje ono o čemu je predsednik govorio, da će parlamentarni izbori biti održani kada i predsednički i beogradski, u toj situaciji bi referendum morao da se održi pre raspuštanja Skupštine zato što ovaj saziv mora da proglasi nove ustavne promene. U tom slučaju je realno da na jesen bude referendum”, rekao je Dačić Tanjugu.

Inače, sudeći po non pejperu Evropske komisije o stanju u vladavini prava, u Akcionom planu za poglavlje 23 navodi se da će referendum o promeni najvišeg pravnog akta biti održan do kraja godine.

Premijerka Ana Brnabić rekla je ranije da se nada da je moguće uraditi taj posao u ovom sazivu parlamenta, ali da to zavisi od društvenog konsenzusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar