Čekić, sud, pravda
Foto: Shutterstock

Na javnom slušanju o promeni Ustava koji je organzovao skupštinski dobor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, sudija Ustavnog suda Srbije i član Venecijanske komisije ispred Srbije Vladan Petrov rekao je da ne treba potcenjivati parcijalnu reviziju ustava, da je to težak zadatak, kao i usvajnja novog Ustava.

Petrov je rekao da govori u svojstvu profesora ustavnog prava, a da mu je kao sudiji USS postojeći Ustav Srbije sveto pismo dok ne bude promenjen.

„Mi sada treba da razmatramo i usvojimo predlog, ali je on ograničen pravcima koji su dati u predlogu Vlade i van toga se ne može ići“, rekao je Petrov.

Neopravdana je i ustavnopravno neprihvatljiva teza da je proces nelegitiman, jer se preduzima na brzinu i pro forme, rekao je Petrov, aludirajući na izjave da nelegitimna skupština menja Ustav.

Petrov je naveo da je bilo u medijima izveštaji da pojedine nevladine organizacije nisu pozivane na javne slušanja, ali postoji redosled njihovog pozivanja na javna slušanja.

Ustav nije svaštara u koju svako kad hoće i kako hoće da upiše, predočio je on i naglasio da nemaju svi istu težinu, ali to ne znači da se ne može čuti svačije mišljenje.

Petrov navodi da se moraju postaviti pitanja da li je opravdan predlog za promenu Ustava i da li su osnovni pravci reforme dobri, jer nezavisnost sudstva nije apsolutna, niti je sama sebi svrha.

Načelno se slažem sa definisanim pravcima promene Ustava i izbalansiranim rešenjima, rekao je Petrov koji dodaje da je važna ravnoteža – politika se mora ukloniti pred strukom, ali struka ne može biti solo igrač.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar