Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Na televiziji Hepi koja se emituje na nacionalnoj frekvenciji, sinoć su u emisiji “Na pravom mestu” gostovali advokat Milorada Ulemeka Legije Aleksandar Kovačević, funkcioner SNS Siniša Vučinić i Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan.

Emisiju je obeležio ton veličanja atentatora, ali i zahtev za oslobađanje Ulemeka i Zvezdana Jovanovića, osuđenih ubica premijera Zorana Đinđića, piše Danas.

U trenutku kada Fondacija kapetana Dragana pokreće peticiju za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, a Legija na odsluženju kazne otpočinje pa privremeno prekida štrajk glađu, nejasno je zašto je, 18 godina od Đinđićevog ubistva, aktuelizovano ovo pitanje. Još nejasnije je kako je moguće da se emisije sa ovakvim sadržajem emituju na nacionalnoj frekvenciji, kao i da niko od nadležnih organa i institucija na to ne reaguje.

Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK-a (Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala) koji je rukovodio akcijom Sablja i istragom ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, kaže da je zgrožen time što se sada pokušava, da posle skoro 20 godina od atentata “neko hoće da dokaže neku drugu, nazovi istinu”.

„Pričao sam nedavno i s drugim kolegama koji su učestvovali u tome, i oni isto misle. Najpre, ja sam frapiran idejom tog takozvanog kapetana, da se oslobodi osuđeni ubica. Neshvatljivo mi je i da je neko njima dozvolio da idu i obilaze Legiju i Jovanovića, ko im je te posete omogućio. A na kraju, oni pričaju takve nebuloze da sam ostao bez teksta. Oni znaju, oni sve znaju a nisu bili u Beogradu i Srbiji uopšte kada se to dešavali, niti su bili u toj tematici uopšte, napominje Banjac.

Kako dodaje, nije iznenađen što takva mišljenja mogu da se čuju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, a bez pravnih posledica i sankcija regulatornih tela.

Ipak, iznenađen je time što ne reaguje demokratska javnost i tako nastrojene stranke.

Mene samo čudi kako niko iz Demokratske stranke i drugih evropski orijentisanih partija, nije reagovao. Inače, ovo je poražavajuće ne samo za sve nas koji smo to radili, već za istinu. Mi koji smo to radili znamo celu istinu, a oni sada izmišljaju neke svoje priče, svoje istine. a znamo svi da je istina jedna, zaključuje Banjac.

Zoran Živković, osnivač Nove stranke, jedan je od retkih koji jesu reagovali nakon što su aktivisti Fondacije kapetana Dragana postavili štandove u Beogradu, za prikupljanje potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića, kada je javnost i saznala za to.

protest vračar
Zoran Živković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

I sada, kao i posle tog događaja, Živković smatra da zahtevi za rehabilitacijom Đinđićevih ubica dolazi iz kuhinje aktuelne vlasti.

„Kakva televizija, takva i emisija, takvi i gosti, takva i mišljenja. To se nekada zvalo “senkrup” a sada se zove kanalizacija.To je apsolutno mesto, ambijent i gosti koji su bruka za ovu državu, društvo i ovaj narod. Ubistvo Zorana Đinđića je dokazano na tri načina, a samo ta tri i postoje. To su materijalni dokazi, izjave svedoka i priznanje ubice, I svako otvaranje te teme ponovo je mislim čak i zatvorski kažnjivo, a svakako nepristojno i odvratno. Nema tu šta da se mnogo dodaje, užas je to ko sve može da govori u srpskoj javnosti, a nije ni prvi put da tu gostuju osuđeni zloćonci i slično, kaže Živković.

On smatra da niko od nadležnih ne reaguje, jer su vladavinom SNS institucije uništene.

„Ne reaguje niko jer mi već preko devet godina živimo u društvu gde ne postoji institucije, gde se ne primenjuje zakon, gde svi kojima je posao da se brinu o zakonitosti rada, rade potpuno suprotno. Primer je i to da Vučić i cela ekipa iz vlasti, optužuju nekog Đilasa da je ukrao nekih 619 miliona evra. Ako je to tačno, onda oni prikrivaju taj zločin, jer bi trebalo da pokrenu postupke koji bi dokazali tu tvrdnju i doveli do osude na dugotrajnu zatvorsku kaznu. Primera ima koliko hoćete, i dalje ne znamo ko je rušio u Savamali, ko je odgovoran za pad helikoptera, ne znamo šta je sa Asomakumom, dakle ne znamo masu stvari koju bi morali da znamo, jasan je Živković.

Matična stranka premijera Đinđića kampanju za rehabilitaciju osuđenih za ubistvo premijera pripisuje samom vrhu vladajućeg režima, dok su “razni Marići, kapetani Dragani, Vučinići i ostali samo izvođači radova”.

„Oni govore ono što vođa režima Aleksandar Vučić misli, a rade ono za šta su, na različite načine, plaćeni. Dragan Vasiljković je, primera radi, nedavno sam rekao da je od podmlatka SNS dobio „džak sa novcem“, auto i stan. Što se tiče Milomira Marića, za njega se odavno zna da se prodaje svakom ko mu plati. On se jednostavno opredelio da tako proživi svoj život i sad više verovatno i ne zna drugačije. Zato se Marićem, njegovim lagarijama i podmetanjima treba što manje baviti. Što se više bavimo, to je njemu dokaz da je svoj posao bolje obavio, kaže za Danas Alisa Kockar, portparolka Demokratske stranke.

Kako dodaje, “Marić će morati da se bavi nekim drugim temama”, jer “od puštanja Legije i Jovanovića iz zatvora neće biti ništa”.

„Mi koji znamo istinu, koji čuvamo uspomenu na ubijenog premijera i koji baštinimo Đinđićeve političke ideje i delo, nećemo dozvoliti da se to dogodi. Nećemo to dozvoliti zbog Srbije i njene budućnosti, zaključila je Kockar.

U Regulatornom telu za elektronske medije (REM), ne vide zašto bi se time bavili, i savetuju da onaj kome se program ne sviđa, “promeni kanal”.

„Da li stvarno mislite da neko ko je predsednik ili predsednica REM-a u sklopu svojih obaveza ima to da 24/7 gleda sve televizijske programe?! Zbog toga postoji Služba za nadzor i analizu, koja reaguje na svaki prekršaj, što će biti slučaj i ovde, mada iz Vašeg pitanja ne vidim ništa sporno“, odgovorila je predsednica tog tela Olivera Zekić, na pitanje novinara o jučerašnjoj emisiji.

Foto: Nemanja Jovanović

To što se na televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, čiji nadzor spada u nadležnosti REM-a, promoviše zahtev za puštanje na slobodu osuđenih ubica premijera države, ona opravdava slobodom govora.

„Verujem da ste čuli i da se zalažete za slobodu mišljenja i govora, pa ako se nekom ne sviđa to što vidi ili čuje na bilo kojoj televiziji, pred sobom uvek ima vrlo demokratsko sredstvo, koje se zove daljinski upravljač, pa neka promeni kanal. Ne postoji nijedna presuda u kojoj je zabranjeno pominjanje Zvezdana Jovanovića, Legije ili bilo kog osuđenika“, sigurna je Zekić.

S druge strane, članica tog tela Judita Popović ipak podseća na neke zakone koji postoje, akoji ne dozvoljavaju promociju osuđenih zločinaca, i kaže da bi REM morao da reaguje po službenoj dužnosti “u smislu odredaba Zakona o elektronskim medijima” i da izrekne Hepiju najstrožiju meru, oduzimanjem dozvole zbog povrede obaveza propisanih zakonom, a koje se odnose na programski sadržaj.

Foto: N1

„Ne reagovati i ignorisati očigledan govor mržnje, povredu ljudskog dostojanstva žrtve od strane simpatizera osuđenih ubica, iskrivljavanje činjenica, očigledne neistine, regulatora čini saučesnikom u ugrožavanju opšteg kulturnog i obrazovnog nivoa građana. Svojim nečinjenjem Rem doprinosi rastu društvenih i političkih tenzija i opšte nesigurnosti u društvu“, uverena je Popović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare