Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Privatna arhiva, Nova.rs

U nedelju 15. januara ističe rok od 30 dana do kad je Odbor za ustavna i zakonodavna pitanja trebalo da se izjasni o zahtevu za smenu odnosno interpelaciju ministra finansija Siniše Malog. Kako za Nova.rs kaže jedan od potpisnika interpelacije, poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević, ova tema još nije bila na dnevnom redu na sednicama odbora. Bez obzira na to, kaže da opozicija od ovog zahteva neće odustati.

„Mi ćemo sačekati 15. januar, s obzirom na to da tada ističe 30 dana od dana kad smo predali zahtev i do kada bi Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo po tom pitanju trebalo da se izjasni. Ovim odborom predsedava poslanica SNS Jelena Žarić Kovačević i u međuvremenu je bilo nekoliko sednica, ali ni na jednoj se nije razgovaralo o interpelaciji Siniše Malog. Sačekaćemo 15. januar, ali nećemo odustati od ovog zahteva, ovo nije bilo samo da se slikamo kako predajemo zahtev, mi ćemo istrajati, imamo jasno definisan plan aktivnosti“, kaže poslanik DS Srđan Milivojević.

Podsetimo, poslanici opozicije prošlog meseca su podneli zahtev za smenu ministra finansija Siniše Malog. Predato je ukupno 55 potpisa za interpelaciju Malog, zato što je na sednici Skupštine Srbije opoziciju nazvao plaćenicima i izdajnicima. Ovaj zahtev prvo bi trebalo da razmotri Odbor za Ustavna pitanja i zakonodavstvo, a nakon toga i Vlada Srbije.

Na sednici parlamenta na kojoj se raspravljalo o predlogu budžeta za 2023. godinu, Siniša Mali je obraćajući se opoziciji rekao:

Siniša Mali
Siniša Mali

„Da li ste ljudi vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota“, rekao je Mali nakon čega je opozicija najavila da će predati potpise za interpelaciju ministra.

To su i uradili.

Članovi Demokratske stranke, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde, kao i poslanici iz stranke Zajedno i Ne davimo Beograd potpisali su ovaj zahtev, a pridružili su im se i nezavisni poslanici Aleksandar Olenik, Šaip Kamberi, Enis Imamović i Selma Kučević.

Foto:privatna arhiva
Foto: Nova.rs

„Mi ne gajimo iluziju da će Siniša Mali biti smenjen. Naprotiv on će očekivati od svog šefa da kaže „ne dam Sinišu“. Ali važno je da ostane zapisano da je u istoriji višestranačja od 1990. pokrenuta prva inicijativa za smenu jednog ministra zbog uvreda izrečenih ne samo opozicionim poslanicima već svim građanima Srbije“, rekao je tada Srđan Milivojević.

BONUS VIDEO: Siniša Mali optužio opoziciju da ih neko plaća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare