Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Poslanici dela parlamentarne opozicije zatražiće od Vlade Srbije hitnu smenu ministra finansija Siniše Malog, zbog izjave da opozicija radi protiv sopstvene države i da je za to neko sa strane plaća.

Zahtev za interpelaciju biće prosleđen Odboru za ustavna pitanja i zakondavstvo i ako prođe predsednik parlamenta dužan je da zahtev odmah prosledi Vladi Srbije.

A kako je sve počelo i šta je rekao Mali

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić održao je govor u Skupštini gde je skrenuo pažnju na katastrofalno stanje u vojsci Srbije. Aleksić je govorio o prisluškivanju, trgovcu oružjem Slobodanu Tešiću, a na njegov odgovor skandalozno je reagovao ministar Siniša Mali koji je rekao da opozicija prima novac za to što priča.

Pročitajte još...

Aleksić je istakao da je formirana peta služba u Vojsci Srbije, koja je bez ikakve kontrole.

„Na stanju je masovan odliv vojske i žao mi je što ovde nema ministra Vučevića, ali vidim da se od mog jučerašnjeg obraćanja nije vratio u salu. Moj amandman vezan je za to da se pripadnicima vojske povećaju plate za minimum 30 odsto u 2023. godini i poboljšaju svi uslovi. Na delu je i masovna zlouptreba vojske koja služi za kampanju ove vlasti i Aleksandra Vučića. Njih 7.500 je sada raspoređeno duž linije sa Kosovom i Metohijom i drže ih u taktičko borbenim grupama. Kada govorimo o popunjenosti brigada, neću da iznosim te podatke jer volim ovu zemlju i to neću da kažem. Vrlo dobro zna i ministar odbrane kakva je popunjenost brigada u vojsci, zbog čega ona nije operativno osposobljena“, rekao je, između ostalog, Aleksić.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC; Vesna Lalić/Nova.rs

Za reč se javio potom ministar Mali koji je optužio opoziciju da prima novac sa strane, da radi protiv sopstvene države i širi defetizam.

„Jeste li vi svesni šta radite? Širite defetizam, jeste li svesni koliko lažete i radite protiv svoje zemlje, pa kao da neko, a verovatno vas i stvarno plaća. Treba da vas bude sramota. Ponosni smo na našu vojsku i vojnike i čuvaćemo Kosovo“, rekao je Mali.

Nakon njegovog govora usledio je aplauz poslanika vlasti, ali i negodovanje poslanika opozicije koji će zahtevati njegovu smenu zbog onoga što je rekao.

Borko Stefanović, poslanik Ujedinjenih, rekao je na konferenciji za medije u Skupštini Srbije da, pošto vlast nema odgovore ni na jedno pitanje, pribegava nečemu što je nedopustivo.

„Ovo nije najgora stvar koju je izrekao neki minisar na račun opozicije, ali je ovo rečeno u najvišem zakonodavnom domu“, naveo je on.

Stefanović je poručio i da vlast nastavlja da crta mete opoziciji i da je to krajnje neprimereno.

„Siniša Mali je poslednji čovek na planeti koji tako nešto treba da izjavi. Tražićemo da se taj čovek smeni. Mi to ne radimo zato što nemamo većinu, već radimo stvari zato to smo u pravu“, zaključio je Stefanović.

Predsednik Demokratske stranke i poslanik Zoran Lutovac rekao je da su već pokrenuli procedure za interpelaciju, koja podrazumeva raspravu u plenumu o ministru finansija Siniši Malom.

„Neposredan povod jeste obraćanje potpredsednika Vlade Srbije i ministra finansija Siniše Malog koji se nedolično poneo u Skupštini Srbije i tom prilikom uvredio poslanike, unizio Skupštinu i nastavio sa svojim nepristojnim ponašanjem“, objasnio je Lutovac novinarima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare