Foto: Nova.rs

Poslanici opozicije podneli su zahtev za smenu ministra finansija Siniše Malog. Predato je ukupno 55 potpisa za interpelaciju Malog, zato što je na sednici Skupštine Srbije opoziciju nazvao plaćenicima i izdajnicima. Ovaj zahtev prvo bi trebalo da razmotri Odbor za Ustavna pitanja i zakonodavstvo, a nakon toga i Vlada Srbije.

Na sednici parlamenta na kojoj se raspravljalo o predlogu budžeta za 2023. godinu, Siniša Mali je obraćajući se opoziciji rekao:

„Da li ste ljudi vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota“, rekao je Mali nakon čega je opozicija najavila da će predati potpise za interpelaciju ministra.

To su sada i uradili.

Foto: Nova.rs

Članovi Demokratske stranke, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde, kao i poslanici iz stranke Zajedno i Ne davimo Beograd potpisali su ovaj zahtev, a pridružili su im se i nezavisni poslanici Aleksandar Olenik, Šaip Kamberi, Enis Imamović i Selma Kučević.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Poslanik DS Srđan Milivojević tim povodom za Nova.rs kaže:

Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Predstavnici nekoliko opozicionih poslaničkih lista, predali su 55 potpisa za interpelaciju Siniše Malog. Sada bi Odbor za Ustavna pitanja i zakonodavstvo trebalo da razmatra ovaj naš zahtev, a da se onda pitanje koje smo postavili nađe na vladi, koja bi trebalo da se izjasni. Naše pitanje glasi da li je stav Siniše Malog da je opozicija izdajnička, plaćenička i finansirana sa strane lični stav ministra Siniše Malog ili je to stav vlade. Nakon što se izjasni vlada o njemu bi trebalo da se izjasni i parlament“, kaže Milivojević i dodaje:

„Mi ne gajimo iluziju da će Siniša Mali biti smenjen. Naprotiv on će očekivati od svog šefa da kaže „ne dam Sinišu“. Ali važno je da ostane zapisano da je u istoriji višestranačja od 1990. pokrenuta prva inicijativa za smenu jednog ministra zbog uvreda izrečenih ne samo opozicionim poslanicima već svim građanima Srbije“.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković kaže da su premijerka Ana Ana Brnabić i članovi njene vlade, a Siniša Mali nije izuzetak, predstavnici konfliktnog modela političke kulture.

Foto: Printscreen/RTS2

„Za njih je potpuno normalno, pa i poželjno da u parlamentu, vređaju i omalovažavaju predstavnike opozicije. Posao svakog člana vlade je da jezikom struke, činjenicama i argumentima brani predlog vlade, a ne da se demagoški obračunava sa opozicijom. Člana vlade ne može, integritet poslanika dovoditi u pitanje kafanskim doskočicama i uličarskim dosetkama. Siniša Mali je na grub, nedvosmislen i skandalozan način vređao narodne poslanike, tvrdeći da oni uništavaju svoju zemlju i rade protiv zemlje. Da bi na kraju „poentirao“ besramnom tvrdnjom da nas „neko stvarno, verovatno, i plaća za to što radimo“! Dakle, očekujemo od Vlade da se izjasni, da li su ovi stavovi Siniše Malog, koji opoziciju označava kao izdajničku i plaćeničku, samo njegovi lični ili su to i stavovi Vlade. Kao opozicija tražimo odgovornost Siniše Malog. Njegovo mesto potpredsednika i člana vlade potpuno je neodrživo posle ovih istupa. Posle ovoga moguća su samo dva ishoda, ostavka Siniše Malog ili njegovo razrešenje. Kako god, posle ovog skandala, Siniša Mali ne može da bude član Vlade, niti na bilo kojoj javnoj funkciji“, zaključuje Novaković.

BONUS VIDEO: Siniša Mali optužio opoziciju da ih neko plaća

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar