Foto: Vlada Republike Srbije

Vlada Srbije je danas donela niz odluka, među kojima je i Predlog zakona o nacionalnoj bazi podataka za sprečavanje i borbu protiv terorizma.

Tum propisom će se uspostaviti jedinstven pravni okvir baziran na uporednim rešenjima i dobroj evropskoj praksi u toj oblasti.

Primenom zakona će urediti pohranjivanja podataka u bazu, njene sadržine, pristupa podacima, njihovo korišćenje i zaštita, uz poštovanje međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava i sloboda.

Biće obezbeđena i efikasna razmena podataka državnih organa nadležnih za prevenciju i borbu protiv terorizma, čime će se podići sposobnost sistema bezbednosti u Srbiji da blagovremeno i efikasno odgovori na tu pretnju.

Na sednici je utvrđen Predlog zakona o izmeni Zakona o akcizama, kojim se predlaže da se sva jaka alkoholna pića oporezuju prema procentu čistog alkohola merenom na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa u gotovom proizvodu.

To se odnosi na sva jaka alkoholna pića, nezavisno od sirovina od kojih se proizvode i sadržaja etanola.

Tim zakonom će se izjednačiti poreski tretman svih jakih alkoholnih pića.

U saopštenju Vlada navodi da se tim izmenama Zakon o akcizama usaglašava s propisima Evropske unije i s Članom 37 Sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju.

Tim članom koji se odnosi na fiskalnu diskriminaciju, propisano je da će se Evropska unija i Srbija uzdržavati od uvođenja, i ukinuće ukoliko postoji, svaku meru ili praksu unutrašnje fiskalne prirode, kojom se proizvodi jedne strane, neposredno ili posredno, diskriminišu u odnosu na slične proizvode koji potiču sa teritorije druge strane.

Članovi vlade doneli su danas odluku i da se obrazuje Radna grupa za razvoj i uspostavljanje elektronskog sistema eAgrar koji obuhvata elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije.

Sistem „eAgrar“ obuhvatiće i elektronski sistem za podnošenje zahteva, odobravanje i upravljanje podsticajima, kao i druge vezane korisničke servise u sektoru poljopprivrede, radi modernizacije i ubrzanja upisa podataka i njihove promene u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

Vlada Srbije je potvrdila i današnji dogovor ministara Srbije i Turske o uzajamnom priznavanju sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19 od 14. maja, kako bi državljanima dve zemlje bio omogućen ulazak bez testa i primene mere karantina ukoliko imaju sertifikat o vakcinaciji izdat od strane nadležnih organa Srbije, odnosno Turske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar