Fabrici: Reforme vladavine prava ključ za napredak Srbije

Politika 10. maj. 202110:33
Podeli:
Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU.

On je, gostujući na RTS rekao da je rano govoriti da li će Srbija u junu na međuvladinoj konferenciji otvoriti nova poglavlja, ali da je sada neophodno da se vlast u Beogradu fukusira na reforme koje daju rezultate a ne samo na „apstraktni koncept reformi“.

„Zadatak za ovu godinu je da se Srbija fokusitra na reforme, posebno u oblasti vladavine prava“, rekao je Fabrici i istakao da treba ubediti svaku zemlju članicu EU da je Srbija napredovala.

Reformski proces u Srbiji je napredovao ali u nekim oblastima, kao što je vladavima prava taj napredak je jako mali, ocenio je Fabrici.

„Pandemija, u kojoj se Srbija dobro snašla, usporava, proces vakcinacije dobro napreduje, privreda je uspela da se oporavi i sada se treba fokusirati na reforme“, rekao je šef delegacije EU u Srbiji.

On je rekao da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje drugih poglavlja.

„Pregovarački proces obuhvata razne oblasti, jedna od njih je normalizacija odnosa sa Prištinom, a druga vladavina prava. Normalizacija odnosa zahteva snažno partnerstvo i posvećenost dijalogu“, naveo je on.

Fabrici je istakao da sada i Priština, posle izbora koji su nedavno održani, mora snažnije da se posveti dijalogu.

Upitan da li će projekat o brzim prugama koji je dogovoren prošlog meseca i koji će finansirati EU unaprediti odnose EU i Srbije, Fabrici je rekao da je „brzi voz simbol dinamike da se ljudi brže kreću kroz Srbiju“.

On je naveo da Delegacija EU u Srbiji trenutno realizuje 300 projekata sa budžetom od milijardu evra.

„Radimo sve što možemo da imamo konkretne projekte čijom će realizacijom gradjani Srbije osetiti neposrednu dobrobit“, rekao je Fabrici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar