Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/ STR/Shutterstock

Istraživanje Demostata pokazalo je da 37 odsto Beograđana smatra da je Kosovo već nezavisno, dok se 49 odsto ispitanika ne bi odreklo Kosova i Metohije ni po cenu toga da Srbija ne uđe u EU. Kada je reč o mogućim izborima na proleće u glavnom gradu, čak 57 odsto ispitanika je najavilo apstinenciju.

Sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović rekao je da je istraživanje rađeno na reonu Beograda, što treba uzeti u obzir jer je Beograd drugačiji od ostatke zemlje.

“Posle dužeg vremena imali smo vremena da radimo terensko istraživanje, lice u lice. Izgledalo je da smo svi bili željni takvog istraživanja jer u njih imamo više poverenja nego u telefonske ankete. Došlo je do razočaranja budući da su naši anketari imali veliki broj odbijanja kao i u telefonskim istraživanjima. Uspeli smo da uđemo u svako četvrto domaćinstvo koje se našlo u slučajno odabranom uzorku, što je veoma loše za ovakav tip istraživanja. Verovatno se radi o pojavi koje karakteriše vreme u kojem živimo, koje je konfuzno, nejasno. Svedoci smo konfuznog javnog mnjenja“, rekao je Mihailović.

Srećko Mihailović Konferencija za medije Istraživačko izdavačkog centra Demostat Foto:Medija centar Beograd

Demostat je objavio da se nisu bavili pitanjima kao što su „pukotine u naprednjačkoj sabornosti”, niti osetljivim indicijama pada naprednjačke društvene hegemonije. Pored toga, naveli su da se nisu bavili “postizbornim rasulom opozicije” , kao ni neodrživošću političkog saveza levice I delova desnice pod vođstvom Dragana Đilasa i SSP-a. U svakom slučaju, prema rečima istraživača, ovo ispitivanje javnog mnjenja nije se direktno bavilo partijama, liderima i vlastima, već o stavovima koji utiču na sve što se dešava oko nas.

Sa druge strane, istraživač Mihailović rekao je prilikom predstavljanja istraživanja u Medija centru da su se bavili pitanjem kako žive Beograđani i Srbija.

Konferencija za medije Istraživačko izdavačkog centra Demostat Foto:Medija centar Beograd

„Akcenat istraživanja više je bio na građanima i partijama i partijskom organizovanju i rejtingu lidera. Smatrali smo da u centru mora biti građanin onakav kakav jeste i nastojali smo strankama i liderima pokažemo čime mogu da raspolažu u političkoj borbi. Naš osnovni podatak je konfuzija javnog mnjenja – što smo istovremeno i za autokratiju i demokratiju. U stvari, ne znamo gde smo. I kad je reč o vrednostima i spoljnoj politici. Stalno smo negde na sredini i to se i ovoga puta pokazalo. Da li je to dobro za politiku, to treba da kažu političari. Lično smatram da neopredeljenost ne može biti vrlina”, poručuje Mihailović.

Pročitajte još...

Kada je reč o konkretnim pitanjama, Mihailović ističe da je istraživanje imalo sedam ili osam pitajna u vezi sa Kosovom, a neki od najiteresantnijih podataka su da se 70 odsto ispitanika ne slaže sa tvrdnjom da ukoliko bi trebalo ponovo ratovati sa Albancima ukoliko bi to bila cena za odbranu KiM, a sa tim se slaže 9 odsto.

„Mislim da je ovo dobar nalaz i dobro rešenje“, kazao je Mihailović.

Sa tvrdnjom “Kosovo je i sada nezavisno samo to nećemo sebi da priznamo” ne slaže se 30 odsto, a slaže se 37 odsto građana, dok su ostali negde između.

Komentarišući klaster pitanja vezanih za stavove povodom rata u Ukrajini, odnosno usklađivanje sa spoljnu politiku sa EU i uvede sankcije Rusiji, petina Beograđana smatra da treba uskladiti politiku sa EU i uvesti sankcije.

“Približno dve petine je za dobre odnose sa Rusijom po cenu odustajanja od EU, a približno dve petine nije odgovorilo na ovo pitanje ili je reklo da ne zna šta je dobro”, naveo je on.

Sa tvrdnjom „važnije je očuvanje KiM u sastavu Srbije nego ulazak Srbije u EU“, složilo se 49 odsto ispitanika, a protiv je 17 odsto.

Kada je reč tome kako bi Beograđani glasali na eventualnom referendumu o ulasku Srbije u EU, za ulazak Srbije u EU glasali bi 22 onih koji najavljuju apstinenciju na prolećnim izborima ukoliko ih bude, 26 odsto izbornih pristalica partija na vlasti, 27 odsto izbornih pristalica partija desno od centra i 68 odsto izbornih pristalica partija centra i desno od centra.

Kada je reč o stavovima građana povodom prolećnih izbora u Beogradu, Mihailović kaže da istraživanje pokazuje da je trećina Beograđana rekla da treba raspisati izbore na proleće (32%), 23 odsto da ne treba, dok je 45 odsto ispitanika reklo da ne treba.

Uz pretpostavku da će izbori biti na proleće, apstinenciju je najavilo 57 ispitanika (to su oni koji još nisu odlučili, verovatno neće na izbore, još ne zna…), a izlazak na izbore 43 odsto.

Čak 43 odsto građana reklo je da njihov ne može ništa da promeni.

Programski direktor Demostata Zoran Panović rekao je da su rezultati pouzdani, ali da se Beograd razlikuje od ostatka Srbije.

“Demostat je poznat po tome što radimo dubinska istaživanja. Ovde se potvrđuje jedna stvar a to je da autoritarnost jako velika.

“U Beogradu samo trećina ispitanika obeležava odsustvo ili niska autoritarnost. To onda reflektuje odnos prema nekim političkim opcijama. Opet se potvrđuju nalazi od ranije da je odnos prema politici poražavajući, gde gotovo 36 ispitanika kaže da ih politika praktično ne zanima”, istakao je Panović.

Bonus video: Da li su izbori za beograd gotovi ili se igra na produžetke? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare