Viola fon Kramon Foto: Sabah ARAR / AFP / Profimedia

Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je večeras da je šokirana reakcijom vlasti u Srbiji na ekološke proteste proteklih dana i izrazila nadu da će doći do promene stava prema zveničnom Beogradu kada njena partija preuzme Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke, što je predviđeno koalicionim sporazumom.

Fon Kramon je u emisiji „Iza vesti“ na televiziji N1 istakla da svako ima pravo da protestuje i da je to deo vladavine prava.

“Te grupe demonstranata se jasno zalažu za veću vladavinu prava, za transparentnost i za primenu ekoloških standarda u Srbiji, tako da sam bila začuđena i šokirana reakcijom vlasti”, kazala je Fon Kramon.

Ocenila je očiglednim da ni policija ni drugi organi nisu bili spremni za mirni protest i da kontramere države po njenom mišljenju nisu bile adekvatne, istakavši da se nada da će vlasti u Srbiji pronaći mirniji način komunikacije sa ljudima koji se ne slažu sa vladajućom strankom.

“Nema potrebe za bilo kakvim nasiljem i brutalnošću, kao što je bio slučaj juče sa policijom ili huliganima koji su napadali ljude”, kazala je ona.

Na konstataciju da je odnos zapadnoevropskih lidera prema vlasti predsednika Aleksandra Vučića tolerantan, Fon Kramon je istakla da se nada promeni pristupa u Nemačkoj.

“Nadam se da će doći do drugačijeg pristupa srpskim vlastima kad mi Zeleni preuzmemo Ministarstvo spoljnih poslova u Nemačkoj, da ćemo imati pristup koji će biti više zasnovan na vladavini prava i da ćemo biti kritičniji u pogledu onoga što se dešava na terenu, kao i u odnosu na rezultate sprovođenja reformi”, rekla je evroposlanica.

Ukazala je, međutim, da nije na njoj da predlaže šta buduća ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok treba da kaže Vladi Srbije.

“Analena je dovoljno pametna da i sama prouči sadašnju unutarpolitičku situaciju i samim tim će doneti odgovarajuću procenu”, rekla je Fon Kramon i dodala da koalicioni sporazum kojim je formirana vladajuća većina u Nemačkoj u velikoj meri stavlja Zapadni Balkan u centar pažnje.

Upitana kakve tačno posledice to može da ima na odnos Nemačke i Srbije u budućnosti, odgovorila je da joj je teško da to kaže, jer nije deo vlade.

Moglo bi da dođe do razlike u tome da li će Nemačka biti za otvaranje klastera ili ne, rekla je i dodala da se nada da će biti “povučena linija koja će reći da mi nećemo ugrožavati sopstvene i evropske vrednosti”.

Govoreći o Evropskoj uniji, Fon Kramon je ocenila da je poslednjim izveštajem o napretku Srbije evropski komesar Oliver Varhelji “na neki način podrio sopstvene principe i principe Evropske komisije”.

Govoreći o tome da li je Srbija zaslužila otvaranje novih klastera u pregovorima o članstvu sa EU, kazala je da bi želela da vidi sprovođenje reformi na koje se Vlada Srbije obavezala.

U ovom trenutku je prerano, jer ne znamo da li će vlada Srbije primeniti sve što je najavila, ali ako nekoga nagradite iako nije uradio domaći zadatak, poslaćete pogrešnu poruku. Ako se, međutim, stvari odvijaju dobro i postoji napredak, onda možemo da damo tu nagradu, rekla je Fon Kramon.

Komentarišući česte napada predstavnika vlasti u Srbiji na nju, kaže da te teške reči ne shvata lično.

“Radi se o očajničkom ponašanju nekoga ko se oseća da ga ja ugrožavam, ali ne znam zašto”, kazala je ona.

Na pitanje šta misli o zamerkama zbog toga što nije reagovala na izjavu premijera Kosova Aljbina Kurtija o ujedinjenju Kosova i Albanije, istakla je da je protiv spajanja država.

“Uvek sam i uvek ću biti protiv prekrajanja granica i bila sam jedina koja je kritikovala Kurtija što je glasao u Albaniji”, rekla je Fon Kramon.

BONUS VIDEO: Blokada, kordon policije u Savskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar