Viola fon Kramon Foto :Evropski parlament

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon ukazala je na to da Vlada Kosova ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO), ali je odbila da iznese detalje o čemu se radi u predlogu.

Prema njenim rečima, pre postizanja konačnog dogovora, države moraju da sprovedu sve dosadašnje dogovore, uključujući i onaj o Asocijaciji.

„Mislim da je ono što sam čula da se to u poslednje vreme menja. I ovo je dobra vest jer tako treba da bude. Potreban nam je uobličen koncept kosovske strane o Asocijaciji“, rekla je ona upitana da prokomentariše reakciju premijera Kosova Aljbina Kurtija kada je razgovarao o Asocijaciji.

Ona je promenu stava Kosova po ovom pitanju videla kao deo kompromisa. Rekavši da nema drugih vesti za Asocijaciju, Fon Kramon je dodala da informacije dolaze sa „drugih mesta“.

Prema njenim rečima, nije bilo pametno da se Kosovo protivi Asocijaciji. Viola fon Kramon, izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, rekla je da dijalog Kosova i Srbije neće funkcionisati bez kompromisa. Dijalog neće uspeti ako bude podnet samo zahtev za „trenutno priznanje“.

„Ako krenemo u dijalog tako što ćemo reći da ćemo voditi dijalog sa vama, rekavši da ćemo imati dijalog samo sa ovim rezultatom na stolu, onda će biti veoma teško postići dogovor. Tako da vidim da on mora nešto da ponudi svojim građanima ili stanovništvu. Ako imamo samo jedan zahtev koji kaže ‘Želim priznanje odmah’, onda to neće uspeti“, rekla je Fon Kramon.

Fon Kramon je dalje dodala da se za uspeh u dijalogu mora ići korak po korak sa malim sporazumima. Komentarišući stavove Kosova da bi sporazum bio povoljan samo uz priznanje u centru, Fon Kramon je rekla da obe strane treba da daju nešto.

„Ne želim da ulazim u detalje ovog aktuelnog formata dijaloga. Za mene je važno da prenesem poruku da obe strane moraju nešto da daju i ako jedna strana počne sa ‘na kraju dijaloga postoji samo jedan rezultat koji ja prihvatam’, onda imamo poteškoća. To neće funkcionisati na taj način“, rekla je ona i dodala kao „apsolutno ne“ na pitanje da li dijalog može da funkcioniše bez kompromisa.

Izvestilac za Kosovo je rekla da je na sastanku koji je imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazila protivljenje lobiranju protiv nezavisnosti Kosova.

Prema njenim rečima, oni su se „složili da se ne slažu”.

„Čak i to može da se desi, u redu je. Mogu da živim s tim. Uostalom, mislim da on ima interes da vidi svoju zemlju u Evropskoj uniji. A i u njegovom je interesu da ima uspešan ishod dijaloga. A za to nam je potrebno rešenje“, rekla je Fon Kramon.

Prema njenim rečima, Vučićev govor povodom inauguracije na mesto predsednika Srbije, u kome je spomenuo „Kosovo i Metohiju”, trebalo je da „inauguracionim govorom zadovolji domaću publiku”.

Fon Kramon je dodala da šefovi država „tačno znaju kakav kompromis može biti“.

„Kosovo ima interes da se rešavaju različita pitanja: na primer energetika, druga pitanja, kao što su nestala lica, registarske tablice i drugo. Dakle, stvari koje bi olakšale život građanima na Kosovu iu Srbiji. Ovo je jedan od mojih prioriteta i nadam se da je to u skladu i sa pristupom lidera“, dodala je ona.

Fon Kramon je izrazila veliko razočaranje Kosovom zbog njegove prijave za Savet Evrope. Ona je rekla da je to pitanje trebalo razmotriti ranije i uraditi više da bi se postiglo prihvatanje. Prema njenim rečima, prihvatanje će biti uslovljeno poštovanjem odluka Ustavnog suda o raznim pitanjima, uključujući i zemljište oko manastira Dečani.

„Naravno (biće uslova). Ako se hvalite vladavinom prava i kažete ‘ovo mi je prioritet’ i ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda, šta mislite, kako će to oceniti države članice Saveta Evrope?“, rekla je ona u utorak u emisiji „Interaktiv“ KTV-a.

Prema njenim rečima, Vlada Kosova radi tvrdoglavo po pitanju alarmiranja Vlade za pristupanje Evropskoj uniji. To je dovelo u sumnju da li je ovo mudra strategija.

„Znate, možete da radite stvari veoma mudro, a takođe možete da radite stvari tvrdoglavo. I očigledno je da je Vlada Kosova odlučila da stvari radi tvrdoglavo. Da li je ovo mudra strategija? Ne znam. Naravno, podržavamo put Vlade Kosova da postane članica Saveta Evrope. Ali da li je prijava Savetu Evrope bila blagovremena? Rekla bih NE“, rekla je Fon Kramon.

Nazvavši aplikaciju Savetu Evrope pogrešnom, Fon Kramon je rekla da je nerealno očekivati da ona bude stavljena na dnevni red ove godine. Ona je kazala da sada Srbija ima godinu dana da lobira protiv članstva Kosova.

„Nije mudro. Ne bih to uradila. Isto kao i za EU ​​i NATO. Poslednji put kada sam razgovarala iza zatvorenih vrata rekla sam im, molim vas, nemojte to da radite. Oni su to uradili bez obzira na to šta sam im rekla. Pa, sačekajmo i da vidimo posledice“, rekla je ona.

Fon Kramon je takođe upozorila na poteškoće u procesu prijema.

„Ako ne pregovarate i ne organizujete da imate većinu, ti [glasovi] neće doći sa neba. Ne čekaju Kosovo“, rekla je ona i dodala da nije obaveštena o odluci i da je zbog toga „apsolutno“ razočarana.

„Ne možete to da uradite. Žao mi je. Morate pripremiti teren za takve stvari. Morate otvoriti put za takve stvari. Ne možete samo da ustanete i kažete ‘Zdravo, sledeće godine, mi smo novi član’. Postoje različiti interesi i mnogo je zemalja koje nisu za Kosovo. Bilo bi lakše kada bismo zajedno lobirali za ovu aplikaciju“, dodala je ona.

Bonus video: Putinov alibi Kosovo – Šta to znači za nas?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar