Vida Ognjenović
Vida Ognjenović Foto: N1

Književnica, rediteljka i članica Demokrata Srbije Vida Ognjenović kaže za N1 da 6. oktobar traje 21 godinu, "to znači da je produžen, osvajanje slobode nije pitanje dana, nego je pitanje procesa u vremenu, evo taj proces traje 21 godinu, sa usponima i padovima, prvih deset godina je to bio zamah, bilo je grešaka, ali to su bile greške iz procesa, delovanja, a sada su drugačije greške i to je već pitanje ozbiljne društvene analize". Dodaje da ponekad ima utisak da se "Peti oktobar nije ni desio, da nisam u njemu učestvovala, da se nisam nagutala suzavca i da posle nisam proslavljala", govori Ognjenović o svrgavanju režima predsednika Socijalističke Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, 5. oktobra 2000. godine.

„Toliko je kasnija praksa, naročito posle smene Demokratske stranke, porekla taj 5. oktobar. Demokratski proces je kod nas zaustavljen i preveden je na jezik naredbi, kazni, jednopartijskog sistema… simuliran je normalni život, govori se o povratku u normalnost, a još ne znamo kako ona izgleda“, navodi Ognjenović u Danu uživo na TV N1.

Na pitanje da li priča o 5. oktobru danas izgleda nedostižno, u smislu jednom smo uspeli i više se ponoviti neće i kako danas pokrenuti mlade ljude, ona kaže da je „politika koja se vodi poslednjih 10-15 godina uspela da zbuni mlade, pokušala je da njihovu energiju prevede na nacionalističke koloseke“.

Dodaje da se, ipak, mladi ne mogu lako zbuniti, oni žive u vreme brze komunikacije, interneta…

„Mladi su se distancirali, povukli su se u sebe, povukli su se iz društva, nemamo društveni život mladih, on je privatizovan, nema ni rokenrola koji je ujedinjavao mlade, veliki broj mladih drži pasoš u rukama i čeka vizu“, ocenjuje ona.

A šta treba da se desi da ljudi nezadovoljni životom u Srbiji shvate da su oni ti koji mogu da menjaju stvari, Vida Ognjenović smatra da građani to shvataju, „imaju i artikulišu primedbe“, kroz razne pokrete i proteste.

„Ali, naša politička vrhuška je uzela neku drugu politiku – pas laje vetar nosi. Da bi se neke promene dogodile mora neko ko državu vodi da čuje primedbe, ne mora da ih usvoji, ali da ih čuje. Opozicija je ućutkana sa prezrenjem“, navodi ona.

„Svako drugačije mišljenje se doživljava kao izdaja, ili kao nedostatak informacija ili kao žudnja za vlašću“, dodala je ona.

Opozicija treba da „zađe od vrata do vrata“

Upitana da li smo duboko podeljeno društvo, Ognjenović kaže da društvo najviše deli politika, ona ljude deli „na članove jedne partije koji imaju bolje mogućnosti i članove drugih stranaka koji su sumnjivi“, ali smatra da je ta podela veštačka.

A da li je moguće ujedinjenje opozicije, navodi da ga ona ne zamišlja u stilu „Karađorđe na čelu parade, a mi za njim kojekuda“.

„Treba da se ujedinimo najpre oko ideje da se ovde uvede demokratski sistem, jer ga nema. Opozicija treba da počne da se bori za pravnu državu, protiv politizovanja sudstva i svakodnevnog života, i da naš parlament najzad počne da bude parlament, a ne depandans partije na vlasti“, kaže Ognjenović.

Smatra da se do toga može doći izborima, koji će biti fer i demokratski.

Ukazuje da opozciija treba da „zađe od vrata do vrata i da objasni u čemu su nedostaci izbornih pravila, naši birači to ne znaju, nemaju televizijske emisije gde to mogu da objasne“.

„Opozicija deluje u nekom bezvazdušnom prostoru, nema dobru komunikaciju sa građanstvom“, ocenjuje ona.

„Ne zamišljam da se opozicija ujedini u jednu kolonu, nego da opozicione stranke deluje sa svojih pozicija, da nađu načine da dopru do biračkog tela i da deluju da su za demokratiju, a ne za ovo društvo koje to simulira“, dodaje Ognjenović.

BONUS VIDEO: Goran Svilanović: 5. oktobar vidim kao okončanje ratova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar