Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI; EPA-EFE/ANDY RAIN; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs; Shutterstock/Marco Wolf

Prijateljstvo između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šeika Mohameda Bin Zajeda traje godinama, a praćeno je čitavim nizom ugovora i poslova između dve države. Od Er Srbije, preko Beograda na vodi, do PKB-a i kupovine oružja…

Predsednik UAE šeik Mohamed Bin Zajed ponovo je postao tema javnosti nakon što je objavljen tekst Njujorkera u kojem se do detalja objašnjava kako je po njegovom nalogu uništen pokušaj Hazima Nade, vlasnika firme “Lord Energy”, da izađe na tržište nafte.

Sa Bin Zajedom, koji važi za verovatno najbogatijeg čoveka na svetu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić gaji prijateljske, ali i poslovne odnose.

Foto: Printscreen Tanjug/Video

Poslednji put zvanično su se sastali prošlog meseca na Sajmu naoružanja u Abu Dabiju. Vučić i Bin Zajed obišli su tada štand “Jugoimport-SDPR”, a predsednik Srbije tom prilikom je rekao da će u roku od 48 sati biti potpisan prvi ugovor sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima o kupovini njihovih dronova, te da će oni veoma brzo biti na teritoriji Republike Srbije.

Kako je objasnio, reč je o dronovima samoubicama.

“To je komplikovan proces, vojska nije igračka, kod vojske su te procedure duge i kada kažem da će biti deo naoružanja Vojske Srbije to znači da smo blizu kraja svih procedura. Radićemo dalje na dronovima, ali i na svemu drugom. Svakako, izazovan period je pred nama”, poručio je tad Vučić i istakao da je velika čast za zemlj to što se među 1.350 štandova predsednik Emirata zadržao na štandu Srbije pola sata.

Sve počinje sa Er Srbijom

Saradnja između Srbije i UAE je vrlo intenzivna od dolaska na vlast Vučićeve Srpske napredne stranke 2012. godine.

Srbija je 2014. i 2016. dobila po milijardu dolara zajma od Abu Dabija za budžetsku podršku.

Prvi posao sa UAE sklopljen je u avgustu 2013. kada je avio kompanija Etihad Airways kupila 49 odsto udela u Jat Airways-u, koji postaje Er Srbija.

Zatim su u januaru 2013. mediji bili preplavljeni fotografijama Vučića i Bin Zajeda na stadionu Crvena zvezda u Beogradu.

Beograd na vodi i PKB

Usledio je projekat Beograd na vodi, čija se vrednost procenjuje na oko 3,5 milijardi evra. Ugovor o zajedničkom ulaganju potpisan je u aprilu 2015. Vlada Srbije postala je vlasnik 32 odsto, dok je osatatak završio u rukama kompanije Igl Hils iz Emirata.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, DeStefano/Shutterstock

Kompanija iz Emirata Al Dahra bila je jedini ponuđač 2018. godine na tenderu za kupovinu PKB-a koji je i kupila po ceni od 105 miliona evra.

Tako se u vlasništvu Al dahre nalazi oko 17.000 hektara oranica nadomak Beograda.

Foto: Marko Dragoslavić/FoNet

UAE je poslednjih godina u vrhu država u koje Srbija izvozi oružje.

Emirati su učestvovali sa Kinezima i u izgradnji fabrike sa proizvodnju kineske vakcine Sinofarm protiv COVID-19 u Beogradu, a u nekoliko navrata su uputili Srbiji kontigente medicinskih sredstava i opreme kao pomoć u pandemiji korona virusa.

Ovako piše Njujorker…

Mohamed bin Zajed je bio u Beogradu više puta, uključujući i Vučićevu inauguraciji za 2017. godine.

Podsetimo, u tekstu Njujorkera se navodi da je Mohamed Bin Zajed praktično uništio karijeru Hazima Nade, vlasnika firme “Lord Energy”.

U ovom obračunu, kako objašnjava Njujorker, iskorišćen je Nadin otac Jusef, takođe uspešni biznismen, koji se osamdesetih godina prošlog veka pridružio islamističkom pokretu Muslimanska braća.

“Iako nikada nije učestvovao u nasilju, niti neredima koji su članovi Muslimanske braće izazivali, on je ostao trajno obeležen”, piše ovim povodom Njujorker.

Hazim Nada prvo dobija sumnjive telefonske pozive, zatim se ulazi u njegove bankarske račune i biva praćen. Nadini uređaji su zatim hakovani, a materijal korišćen za diskreditaciju njega i njegove firme. UAE su za potrebe izbacivanja Nade i njegove firme iz igre angažovali izvesnog Marija Brera i njegovu privatnu detektivsku firmu “Alp” iz Švajcarske, a on je na posletku plaćen milionima evra za blaćenje Bin Zajedovog protivnika.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić i šeik Bin Zajed na sajmu naoružanja u Abu Dabiju