Foto:promo; Vesna Lalić/Nova.rs; EPA-EFEMARTIN DIVISEK; shutterstock

Gondola na Kalemegdanu nalazi se i u novom predlogu beogradskog budžeta za 2023. godinu, ali je za taj projekat predviđeno svega 200 miliona dinara. Ni blizu onoj brojci koja je potrebna da bi se nešto i započelo. S obzirom na to da je za 2024. predviđeno da se za iste namene izdvoji oko 420 miliona jasno je da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić do kraja svog mandata očito nema nameru da ispuni san predsednika Aleksandra Vučića - da se gondolom provoza od Ušća do Kalemegdana.

Interesantno je da se gondola na Kalemegdanu konstantno seli iz budžeta u rebalans, iz rebalansa u budžet, iako je 2021. godine Upravni sud poništio dozvolu za pripremne radove i svi smo mislili da je stavljena tačka na ovaj projekat vlasti.

Gradonačelnik Šapić je to ovako objasnio:

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ BEOINFO/ SLUŽBA ZA INFORMISANJE GRADA BEOGRADA

„Odluku o ovom projektu nisam doneo ja, jer tad nisam bio u gradu. Kada sam stupio na funkciju gradonačelnika Beograda, novac je već bio opredeljen za ovaj projekat, tako da nemam pravo da ga sklonim iz budžeta dok sud ne donese odluku da li će se gondola graditi ili ne“.

Znači vlast ne odustaje, ali za sad nema snage da sprovede ovu ideju i veliku želju predsednika Aleksandar Vučića.

Znam čoveka…

Uprkos tome što je svojevremeno njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević rekla da Vučića u ovoj nameri ne može ništa da spreči.

Foto: Tv Pink

“Predsednik Vučić se jako radovao gondoli na Zlatiboru, raduje se i gondoli na Kalemegdanu. Niko ne može u tome da ga spreči. Niko ga neće sprečiti da i taj projekat završi. Znam čoveka”, rekla je Vasiljević u emisiji “Hit tvit” na Pinku, u januaru 2021.

Pokušavajući da približi gledaocima o kakvoj je upornosti reč, ispričala je i kako je srela oca svog prijatelja, penzionisanog arhitektu, uoči početka realizacije “Beograda na vodi”.

“Rekao mi je “Pozdravi šefa i reci mu da odustane. To je projekat koji je nemoguć. Ja sam kao student, pre pedesetak godina, radio na tom projektu. To se desiti neće. Svi koji su probali su propali i ništa od toga nije bilo”. Evo, mi danas imamo Beograd na vodi”, ispričala je Vasiljević.

Što se gondole tiče, stvar ne ide baš tako glatko.

Čupanje stabala

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2017. rekao je da gondola može da se gradi samo ako ne ugrozi Kalemegdansku tvrđavu. Ne smeju biti ugroženi ni lagumi, niti zidine.

Uslovima se određuje i da se, ukoliko se u toku zemljanih radova naiđe na arheološke ostatke, radovi obustavljaju, kako bi se zaštitio lokalitet.

U martu 2019. godine na Kalemegdanu su posečena stabla u blizini skejt parka, što je bio uvod u izgradnju gondole koja je, kako su tada najavljivali predstavnici gradskih vlasti, trebalo da povezuje dve obale Save u Beogradu.

Kalemegdan Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U izveštaju Saveta za borbu protiv korupije, dostavljenom nadležnim državnim institucijama, rečeno je da je izgradnja gondole Kalemegdan–Ušće projekat protivan javnom interesu i štetan za grad Beograd iz više razloga.

Navedeno je da nije poštovan zakon prilikom planiranja i početka pripremnih radova na Kalemegdanskoj tvrđavi, koja je istorijski spomenik od izuzetnog značaja, na kojoj je svaka izgradnja suprotna zakonu i predstavlja povredu najznačajnijeg i najvrednijeg prostora grada Beograda.

Evropa nostra, vodeća evropska organizacija posvećena kulturnom nasleđu rekla je da je ceo projekat izgradnje gondole zakonski sporan, bez jasne svrhe i utemeljenja, i da bi imao razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasleđa, koje je simbol Beograda.

Radovi su obustavljeni 2021. jer je Upravni sud poništio dozvolu za pripremne radove, koju je ranije izdalo Ministarstvo građevine. Sud je, između ostalog, zaključio da ne postoji studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Naložio je da ministarstvo donese novo rešenje u skladu sa zakonom.

Novi gradonačelnik Šapić kaže da ne odustaje. On je rekao da će Grad realizovati projekat izgradnje gondole, ukoliko se utvrdi da on ne ugrožava kulturno-istorijsku baštinu Kalemegdana.

“Nije taj projekat toliko skup da bi moralo da se odustane od njega ukoliko može da se spovede”, kazao je nedavno Šapić.

A nije se informisao da zapravo samo mora da povede računa o vetrovima.

Tako kaže predsednik.

O vetrovima i sajlama

On je svojevremeno ocenio je da će kada bude izgrađena gondola na Kalemegdanu biti jedna od najznačajnijih i najlepših atrakcija Beograda i odbacio kritike opozicije, navodeći da “ne znaju gde se nalazi Beogradska tvrđava”.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ

A onda je dao savet izvođačima radova:

“Kada budu radili na gondoli, jedino treba da vode računa da zbog jakih vetrova u Beogradu, ne bude na jednoj sajli jer bi je to ljulalo“, rekao je Vučić.

Ali, nije samo sajla predsedniče, potrebna je i dozvola…

BONUS VIDEO: Gondola ekonomski neisplativa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar